Translate

2008. november 13., csütörtök

Erős-savanyú leves

Az erős-savanyú levest mindenki szereti nálunk, csak.... Csak ne tegyek bele gombát, tofut, a lányom szerint a húst is nyugodtan kihagyhatom és a szójacsíra sem fontos. Így a tökéletes változat leginkább egy nyomokban répát tartalmazó, csípős savanyú tojáslevesre emlékeztet. Ami remeg egy kicsit...Elég hosszú időbe telt, amíg rájöttem, hogy a burgonyakeményítő a titka annak a bizonyos kicsit kocsonyás állagnak.

Ahogy nézegetem a receptjeimet, kezd az az érzésem lenni, mint régen otthon, amikor mérgelődve olvastam Jamie Olivernél a kínai káposztáról és a piros currypasztáról,amit csak úgy leemelt a közeli bolt polcáról. Most tényleg abban a nagyon könnyű helyzetben vagyok, hogy nem gond a beszerzés és én is dobálózhatok a Sambal olek-kel meg a többiekkel. Csak azt nem tudom, hol szerzek túrót, tejfölt, meg tésztát egy tisztességes túrós csuszához. A tésztát még csak csak meggyúrom, de hogy a túró mennyire tud hiányozni....

Ezt a levest viszont otthon is gyakran készítettem, a Sambal olek helyett Erős Pistával, borecettel. Olvastam olyan "magyarított" receptet, ahol csalamádét használtak, ezenkívül csak hús került bele és erős a gyanúm, hogy néhány kínai büfében így is készítik. Én úgyis szerettem...Egyébként is le a kalappal a kínai büfék "magyarosodása" előtt. Kedvenc vadhajtásom a petrezselymes krumpli megjelenése, amit szívesen párosítanak az illatos-omlós csirkemellcsíkok mellé.

Hozzávalók

15 dkg sovány sertéshús vagy csirkemell
15 dkg tofu
3db szárított fafülgomba
1 közepes sárgarépa
10 dkg szójababcsíra
2 tojás
4 evőkanál burgonyakeményítő
2 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál almaecet vagy rizsecet
1 kávéskanál sambal olek (darált chilipaprika)
só, bors
2 l húsleves vagy 2 erőleveskocka
tetejére újhagyma és szezámolaj

A szárított gombát 10 percig forraljuk, utána kihűtjük és vékony szeletekre aprítjuk.A húst gyufaszálnyi darabokra vágjuk, megöntözzük egy evőkanál szójaszósszal és egy kávéskanál burgonykeményítővel és 15 percig állni hagyjuk. A tofut óvatosan vékony szeletkékre (nagyon törik)daraboljuk, a sárgarépát vékony csíkokra aprítjuk. A burgonyakeményítőhöz 8 evőkanál vizet adunk és simára keverjük. A tojásokat két kávéskanál olajjal és egy csipet sóval felverjük.
A húslevest felforraljuk, szójaszósszal, sambal olek-kel és ecettel ízesítjük. Először a gomba, majd a hús és répa kerül bele a lébe, amikor újra forrni kezd, hozzáadjuk a tofut és a szójacsírát. Ismét felforraljuk, majd belekeverjük a feloldott burgonyakeményítőt és 2 perc csendes forralás után egy villán keresztül, folyamatosan belecsurgatjuk a tojást. Tálalásnál a tetejére újhagymakarikák és egy kicsi szezámolaj kerül.

1 megjegyzés:

pipacs írta...

csak annyit tennék hozzá, hogy én is régóta kísérleteztem a kocsonyásállagot illetően én először a sült aztán megfőtt csirkecsontból készített alaplevet próbáltam, de nem vált be ízre fionom volt, de nem az igazi...
mostz csak annyit jegyeznék meg, miután szinte napi rendszerességel veszek ilyen levest, és analízist végezve az összetevőkön: a tojásnak csak a fehérjét használják fel.
én úgy kezdem cdisnálni, hogy ecetes vízbe teszem a továsfehérjét aztán a többi

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.