Translate

2009. január 31., szombat

Belgaságok 2. - A cramique



Szeretem a kalácsot. A legjobbat, amit életemben ettem, a nagymamám sütötte. Ropogós héjú, foszlós bélű, kifogástalan négyes fonat és ha maradt még belőle addig, másnap is finom. Sosem kente meg a tetejét tojássárgájával, nem volt olyan fényes, mint a bolti kalácsok, inkább rusztikus.

Ha végre megtanulok tisztességesen fonni, leírom majd a receptjét, addig azonban jöjjön a cramique, a belgák kedvenc mazsolás kalácsa. Minden patisserie-ben kapható, létezik csokoládés változatban is. Különlegességét ezúttal is a sucre perlé adja, de ebben a receptben kristálycukorral is helyettesíthető. Én most elővettem a kenyérsütőgépemet, amit a gyakori kudarcok miatt nem sokat használok. Ehhez a kalácshoz viszont tökéletesen bevált.

Hozzávalók

400 gramm liszt (itt Pain brioché-hez használt lisztkeveréket vettem)
200 ml tej
100 gramm olvasztott vaj
1 csomag szárított élesztő vagy 30 gramm friss élesztő
1 tojássárgája
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
80 gramm mazsola
100 gramm sucre perlé (gyöngycukor) vagy kristálycukor

Hagyományosan

Az élesztőt elkeverjük 1 dl tejben 1 teáskanál cukorral és 3 evőkanál liszttel ( a kovász akkor jó, ha az ujjunkkal megszúrjuk és a helye megmarad). Egy nagy tálba szórjuk a lisztet , hozzáadjuk a sót, jó elkeverjük, majd a tojássárgájával , a kovásszal és a maradék tejjel tovább keverjük. (Ha kristálycukorral dolgozunk sucre perlé helyett, azt is most kell beletenni). Ezután hozzáadjuk az olvasztott vajat és addig dagasztjuk, amíg elválik a kezünktől. Végül beledolgozzuk a mazsolát és a sucre perlé-t. Beletesszük egy kivajazott, kilisztezett téglatest alakú formába és 1 óráig kelesztjük.
170 fokon 40 percig sütjük. Ha túl gyorsan barnulna, takarjuk le a tetejét sütőpapírral vagy alufóliával.
Ezután átgyúrjuk, tégla alakú sütőformába tesszük és még fél órát kelesztjük.

Kenyérsütőgépben

A forma aljába öntjük a tejet , az olvasztott vajat és a tojást. A lisztet összekeverjük a szárított élesztővel, a sóval és a kristálycukorral (ha a sucre perlé helyett kristálycukorral dolgozunk, azt is hozzákeverjük). A mazsolát és a sucre perlé-t akkor adjuk hozzá, amikor a gép már simára dolgozta a tésztát. Az én gépemen pain brioché fokozaton sütöm, gondolom, ez a kelt, édes tészta vagy kalács fokozatnak felel meg más gépeken.

1 megjegyzés:

trinity írta...

Szia Csicseriborsó,
az nem titok, hogy gyakran járok Nálad, nagyon szép a blogod, jók a recik!!!!
Most egy játékra hívlak,ha még nem találtak meg vele, én nem leltem Nálad...Légysz, nézz be hozzám! Köszi!!!

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.