Translate

2009. január 7., szerda

Rosszkedvünk telén- Spanyol csicseriborsóleves



Hideg van. Nagyon. Reggel -8 fokot mértek, ami Brüsszelben szokatlan. 4 év alatt talán kétszer láttunk havat, akkor is este leesett, reggelre elolvadt. Most pedig 2 napja szánkózni járunk a Bois de la Cambre-ba. Brüsszel tele van szebbnél szebb parkokkal, de a Bois igazi különlegesség, olyan mint a Kamaraerdő, csak éppen a város közepén. Hétvégente lezárják az autók elől, ilyenkor aki teheti, kijön sétálni, heverészni a fűben, biciklizni vagy lovagolni. Most a téli sportoknak, pontosabban a szánkónak jut főszerep, na meg a kutyásoknak, akik vidám narancssárga vagy piros kapucnis kutyakabátban sétáltatják kedvenceiket.

Ilyen időben levest kell enni, jó meleget, tartalmasat. Jamie vacsorái-ban találtam rá a csicseriborsólevesre, amit Barcelonában evett és kicsit "szedett-vedettnek" nevez, de annál finomabbnak talált. Az is... Nagyon.

Hozzávalók

3 evőkanál olívaolaj
150 g vékonyra szeletelt füstölt kolbász (Brüsszelben chorizo)
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 szál zeller vagy egy kis darab zellergumó
1 kicsi sárgarépa (ezt J.O. nem tesz bele, de szerintem jó bele)
0,5 kg spenót ( én fagyasztott leveles spenótot használtam-ebből 8 "gurigát", de enélkül is jó)
1 doboz 400g-os hámozott darabos paradicsomkonzerv
1 doboz 400g-os csicseriborsókonzerv
1,5 liter csirkeleves (1 húsleveskocka)
só, őrölt bors

A tálaláshoz

50 g füstölt sonka (nálam ez most elmaradt)
extraszűz olívaolaj
2 kemény tojás

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a zellerrel és a sárgarépával együtt nagyon apróra vágjuk. Az olívaolajon kicsit megpirítjuk a kolbászt, majd hozzáadjuk a zöldségeket.15 percig takaréklángon pároljuk fedő alatt. Ezután hozzátesszük a spenótot, a paradicsomkonzervet, a csicseriborsót, végül felöntjük a csirkelevessel. Felforraljuk, majd takaréklángon 40 percig főzzük.

Ezután kimerjük a leves kb. egyharmadát (a kolbászokat érdemes kihalászni belőle) és leturmixoljuk. Ezzel sűrítjük a levest. Sózzuk, borsozzuk. Ezután levesszük a tűzről, beleszórjuk az apróra vágott füstölt sonkát, és 2-3 evőkanál extraszűz olívaolajat. Kimerjük a tányérokba és megszórjuk lereszelt főtt tojással.

Vegetáriánusok is elkészíthetik, hús nélkül is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.