Translate

2009. február 7., szombat

Hajtogatott túrós pogácsa


Ez a kedvenc pogácsánk. Sokkal finomabb, mint a sütőporral készült gyors változat, úgyhogy inkább rászánom az időt. Belgiumban is elsöprő sikert aratott, de kénytelen voltam a túró helyett ricottát használni, mert itt ugye a túró nagy kincs- vagy otthonról kell hozni vagy a lengyeleknél lehet sokkal szárazabbat és drágábbat venni, mint a mienk. Számtalanszor kipróbáltam, úgyhogy merem mondani, ricottával is ugyanolyan finom és nem kell hozzá az autentikus olasz, elég a szupermarketek márkatermékei közül választani (Carrefour, GB, Delhaize).
A hajtogatás tényleg nem nehéz, 1-2 napig állhat is a tészta, sőt fagyasztani is lehet. Egyszóval jó recept.

Hozzávalók

250g túró vagy ricotta

250g vaj vagy margarin

50 dkg liszt

1 tojás

30g friss élesztő vagy 2 zacskó szárított élesztő

1dl tej az élesztő felfuttatásához

1 teáskanál cukor

1 evőkanál só

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral ( a szárítottat nem kell). A lisztet összekeverem a túróval, a vajjal (kemény vajjal szoktam dolgozni, amit-belisztezve a felületét-lereszelek a nagylyukú reszelőn) és a sóval. A közepébe mélyedést készítek, ide beleöntöm a tojást és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrom a tésztát, ha nagyon ragadna, adok hozzá még lisztet. Lisztezett gyúródeszkán kicsit kinyújtom a tésztát és összehajtom.



Ezután fél órára a hűtőbe teszem. ( Ha ez a fél óra 3-ra vagy 1 napra sikeredik, még finomabb lesz, de félóra minimum kell neki.) Ezután újra kinyújtom, megint hajtogatom és megint fél órát pihen a hűtőben. Végül újra kinyújtom kb. 1cm vastagra, bekockázom a felületét és a legkisebb átmérőjű pogácsaszaggatómmal kiszaggatom a tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket, nem túlközel egymáshoz. Tojással megkenem a tetejüket és megszórom reszelt sajttal. Bemelegítem a sütőt 200 fokra (légkeveréses 180 fok) és kb. 15-20 perc alatt megsütöm a pogácsákat.

2 megjegyzés:

Gabriella írta...

Szia, továbbra is elvagyok halva a kakaós-kókuszos kalácsod tésztáján. A legjobb kelt tészta, amivel valaha is dolgoztam.
Ma csináltam egy aszalt szílvás változatot és valami isteni lett!!!

Köszi még egyszer!!

Unknown írta...

Koszi a pogi receptet. Sajnos Kanadaban is problema a turo. ( a cottage cheese nem eppen turo). Viszont a szaritott elesztot is fel kell futtatni, mert nem mukodik, ha csak siman beleontom.

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.