Translate

2012. július 6., péntek

Ratatouille á la hongroise- azaz sült francia lecsó




Ratatouille (ejtsd: 'rátátuj'), avagy a francia lecsó. Szezonban a francia szupermarketekben tálcákra csomagolják a hozzávalóit: padlizsán, cukkini, hagyma, paradicsom, kaliforniai paprika. Többször nekifutottam már itthon különböző receptek alapján,de az az igazság, hogy nem szerettük. Nincs semmi gond egyik zöldséggel sem-jó, a padlizsán nem nagy kedvenc- csak az állaga, csak azt tudnám feledni..... De ugyanígy vagyok a magyar lecsóval: ha paradicsomszószban ázó nagy főtt paprika darabokról van szó, akkor ki lehet vele kergetni a világból. A jó lecsó nálam sült lecsó: vékony karikára vágott, jól megpirított paprika és nagyon kevés paradicsom. Úgyhogy átdolgoztam ilyen fazonúra a ratatouille-t is, és csodák csodája pillanatok alatt eltűnt. Sült csirke mellé ettük köretnek és a lenti adag duplája is simán elfogyott volna.

Az újítás lényege, hogy a padlizsánt külön sütöm meg, ettől kívül ropogós lesz, belül pedig omlós. A többi hozzávalót pedig jól összesütöm és kakukkfű is kerül bele. Nekem egy darab kaliforniai paprikám volt itthon,de maradt még három zöldparikám ("magyar" típusú, itteni piacról származó). A legjobb wokban készíteni,de egy nagy serpenyőben is jól meg tudjuk pirítani. Nagyobb mennyiségben sajnos, párolódik és nem pirul, úgyhogy aki sültet szeretne,ekkora adaggal kell beérnie.Tükörtojással vegetáriánus ebédnek is kiváló lehet.

Akinek meg ezután sem ízlik, az nézze meg inkább filmen. (ez az eredeti címe a L'ecsónak)

A Bonjour Möszjő Bácsi-n ma a kriek-ről esik szó és a nagy meggysör teszt eredményét is megismerhetitek.

Hozzávalók:

1 nagy padlizsán
1 kicsi cukkini (vagy egy nagy cukkini fele)
4-5 paprika (kaliforniai vagy zöldpaprika, keverve a legjobb)
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes paradicsom
olívaolaj a sütéshez
kakukkfű (egy kávéskanál szárított vagy egy ágacska friss)

A padlizsánt kb. egy cm-es kockákra vágjuk és besózzuk. (nem kell hámozni!!) 20 percig állni hagyjuk. Közben vékony karikára vágjuk a paprikát, felkockázzuk a paradicsomot, felkarikázzuk a vöröshagymát. Felaprítjuk a fokhagymát. Ha a cukkini zsenge, nem kell hámozni, a nagyobb példányokat viszont igen. Ezt is kicsi kockákra vágjuk.
A padlizsánt lecsepegtetjük és olajon addig sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak a kockák. (Célszerű kicsit több olajat használni, mert sokkal finomabb lesz.) Ezután kivesszük, papírtörlőre szedjük.
A serpenyőben megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a paprikát és a cukkinit. Megsózzuk és addig pirítjuk, amíg a paprika puhulni kezd. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot és a kakukkfüvet, 5 percig sütjük (kicsi vizet önthetünk alá). A végén beletesszük a padlizsánt, kicsit átforgatjuk és tálalhatjuk. Hidegen is jó.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.