Translate

2015. április 1., szerda

Itt a szezon! - Medvehagymás, ricottás nokedli



Móni jóvoltából megint egy hatalmas adag medvehagyma érkezett a múlt héten Brüsszelbe. A szokásos medvehagymás, burgonyakrémlevest megcsináltam, de így is rengeteg maradt belőle. Kinéztem egy gnocchi receptet, amit tavaly is megcsináltam, de annyit kínlódtam vele, hogy úgy döntöttem: ebből nokedli lesz. Méghozzá ricottás, hogy ne legyen olyan nehéz (a krémesebb, műanyag dobozos ricottát használtam hozzá).

Most viszont a receptbe bele kell írnom minden kezdő háziasszony leggyűlöltebb két mondatát: az "amennyi lisztet felvesz"-t  és a "nokedli állagú"-t.  Sajnos, itt nagyon sok múlik azon, hogy mekkorák a tojások, milyen a ricotta és milyen a liszt, A nokedli sokkal lágyabb, mint az igazi nokedli, a családom szerint inkább a sztrapacskára hasonlít. Ha nem böjtölünk, fel lehet használni a megmaradt füstölt szalonnát, bacont, de sajttal és tejföllel meg persze rengeteg friss medvehagymával és nagyon finom. 

Ma este itthon, Budapesten is megcsinálom, mert velünk együtt a maradék medvehagyma is hazatért. Vándorolt egyet, mint a lilakrumpli.

Hozzávalók:

500 gramm ricotta 
2 tojás
20-30 deka liszt
sok apróra vágott medvehagyma
olaj 

A tetejére

megpirított, füstölt szalonna vagy sonka
tejföl
reszelt sajt
apróra vágott medvehagyma

Egy lábosban felteszünk  3 l sós vizet és felforraljuk, Közben a  ricottát összekeverjük a tojásokkal és a nagyon apróra vágott medvehagymával és megsózzuk. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. A tésztának csomósnak kell maradnia, nem szabad teljesen simára keverni. Akkor jó, amikor már nagyon nehéz fakanállal keverni (kicsit keményebbre kell csinálni, mint a szokásos nokedlit). Nokedliszaggatóval a forró vízbe szaggatjuk, 2-3 percig főzzük, utána leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. Kockákra vágott füstölt szalonnát vagy bacont megpirítunk és kisült zsíron átforgatjuk a nokedlit. Szalonnazsír helyett olaj is jó. A nokedlit meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk sajttal, apróra vágott medvehagymával. (ha nincs böjt, pirított baconnal vagy sonkával),



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.