2008. november 29., szombat

Parmezános burgonyakrémleves


Sok levest megfőztem Chili&Vanília repertoárjából, mindegyik ízlett, de ennek a Tim Mälzer-féle parmezános burgonyakrémlevesnek volt a legnagyobb sikere. Kicsit átalakítottam, mert szerették volna, ha nem csak sima krémlevest eszünk. Így a végén annyira kiadós lett, hogy önálló ebédként is elég.

Hozzávalók

8 dkg vaj
5 közepes szem krumpli
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 erőleveskocka
6 dl tej
6 dl víz

szerecsendió
őrölt feketebors
6-8 rozmaringlevél (nekem ez most kimaradt)
1dl tejszín

A tálaláshoz

pirított barnakenyér- vagy rozskenyérkockák
pirított füstöltsonka- vagy baconszeletek
reszelt parmezán
apróra vágott fokhagyma ill. lilahagyma

A krumplit meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. A kockákra vágott vöröshagymát és a felaprított fokhagymát megpároljuk a vajon, majd felöntjük a vízzel és a tejjel. Beledobjuk a leveskockát, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk hozzá. Beledobjuk a rozmaringleveleket. Addig főzzük, ameddig a krumpli meg nem puhul. Ezután kivesszük a leves egy harmadát és összeturmixoljuk, ezzel sűrítünk majd. Visszatöltjük a levesbe, hozzáadjuk a tejszínt és mégegyszer felforraljuk. Forrón tálaljuk a betétekkel.

1 megjegyzés:

  1. kedves Csicseriborsó!

    a hétvégén megfőztük a levest, a krumplit nem törtem össze teljesen, így még sűrűbb lett. nagyon finom volt, mindenkinek ízlett, úgy hogy így szeretnénk gratulálni. !!

    VálaszTörlés