Translate

2012. december 18., kedd

A nagy kedvenc - Görög paradicsomos húsgombóc




Bevallom, hogy ez a recept már szerepelt a blogon, de hogy-hogy nem - nem váltott ki különösebb érdeklődést. Igaz, az elsők között írtam le, mint az egyik kedvencünket, de akkor még nem volt ennyi olvasóm és a fénykép sem lett különösebben étvágygerjesztő. 

Pedig ez az egyik legjobb receptem. Mostanában gyakran utazom el egy-két napra és ilyenkor előre főzök és  mindig ezt kérik a gyerekek. Igazi gyerekbarát étel: gombóc formájú, paradicsomos és sajtos tésztát kapnak mellé. Emellett tele van zöldséggel-sárgarépa, fokhagyma, hagyma, zeller, paradicsom-és ezek nagy része "kiszúrhatatlan", tehát az a gyerek is megeszi, aki nem szereti. Érdemes dupla adagot készíteni, mert jól fagyasztható. Kicsit munkaigényes, igaz, ha robotgéppel vágjuk apróra a zöldségeket, akkor csak a gombócok megsütésére kell hosszabb időt szánni.

Szerintem paradicsomszósz nélkül is nagyon finom. Legalábbis néha, mire elérek addig, hogy a megsütött húsgombócokat a mártásba dobjam, már nincs mit...

A Bonjour Möszjő Bácsi-n ma a francia nyelvtanulás mélységeibe nyerünk betekintést, méghozzá felnőtt szemmel. Kiderül, mi az a zinneke és hogy nem csak a Manneken Pis... ( a hókérdést hó hiányában egyelőre elnapoltam.)



25 dkg darált sertéshús ( marha is lehet, a legjobb vegyesen)
2,5 dl (1 csésze vagy 200gramm)  zsemlemorzsa
1,25dl tej
1 közepes vöröshagyma
1 közepes sárgarépa
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
1 csapott kiskanál só
1 csapott mokkáskanál bors
1 kiskanál mustár
1 kiskanál szárított majoranna
1 tojás

A sütéshez

kb. 1,25 dl olaj

A paradicsommártáshoz

1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 szárzeller-szár vagy 1 kis darab zeller
2 evőkanál olívaolaj
2db 400 g-os hámozott paradicsomkonzerv
fél mokkáskanál szárított bazsalikom vagy egy fél marék friss
1 babérlevél
1 kisebb ág rozmaring
csipetnyi cukor
1 mokkáskanál őrölt bors
fél kiskanál só
0,5dl fehérbor
kb. 1dl víz

A zsemlemorzsát és a tejet villával összekeverjük. A megtisztított hagymát, fokhagymát és a petrezselymet nagyon apróra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, a citromhéjat pedig a kis lyukú reszelőn. (a legegyszerűbb, ha a citromhéj kivételével-ott a reszelő jobb-mindent egyben felaprítunk a konyhai robotgéppel.) Ha kész, a gombóc összes hozzávalóját összekeverjük. Elvileg villával javasolt, de én kézzel szoktam. A masszából vizes kézzel pinponglabdányi gombócokat gyúrunk és közepes lángon olajban kisütjük őket. Vigyázni kell, mert a morzsa miatt nagyon hamar megégnek.




Közben elkészítjük a paradicsommártást. A megtisztított hagymát, fokhagymát és a szárzellert felaprítjuk (robotgép...). Olívaolajon, takaréklángon megpároljuk (ne piruljon meg!). Hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, a fűszereket, végül borral és vízzel felöntjük. Felforraljuk, majd kis lángon 35 percig főzzük. Időnként borral vagy vízzel felöntjük. Az eredeti recept szerint ezután a felét leturmixoljuk, ezzel sűrítjük a mártást (én nem szoktam). Beleteszük a gombócokat és még 15 percig takaréklángon főzzük.

Hargitai György receptje alapján

2 megjegyzés:

Monika írta...

Ez tök finomnak tűnik, el is határoztam, hogy megcsinálom, hátha Marci is megenné, mert a paradicsomos húsgombócot szereti, ebbe pedig bele lehet csempészni a zöldségeket. A sajtos tésztát hogy érted? Tészta reszelt sajttal?

csicseriborsó írta...

Igen. Sima sajtos tésztával eszik a görögök.

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.