Translate

2014. szeptember 23., kedd

Szicíliai úti- és gasztronapló: 1. rész. CataniaFűszeres Eszter azt írta a blogjában, hogy most már szeretne másról is írni, nem csak ételekről. Így vagyok ezzel én is, úgyhogy mától a blog egy kicsit átalakul. Természetesen továbbra is a gasztronómia a fő irány, a belga vonatkozású írások a Bonjour Möszjő Bácsi-ba kerülnek, de lesz más is. Például utazás.

Szicíliába eljutni régi álmom volt. Múlt héten teljesült: 4 napot töltöttem Catania környékén. Budapestről fapados járat indul ide, de érdemes gyorsan megvenni a jegyeket, mert már most megkezdték a májusi jegyek lefoglalását. A nyár nagyon meleg, de május és szeptember környékén kellemes a klíma. 27 fok volt szinte végig és 20 fok alá éjszaka sem hűlt a levegő.

A Fontanarossa repülőtér nincs messze a várostól, a 457-es autóbusz (Alibus) 1 euroért visz be a Catania központjába. A buszmegálló a reptér kijáratától jobbra helyezkedik el. Keressük a 3 bódét (itt árusítanak jegyeket több szicíliai városba), a 457-esre a kijárattól legtávolabb elhelyezkedő pavilonban lehet jegyet venni. A busz elvileg 15 percenként közlekedik, de erre ne vegyünk mérget... Visszafelé 45 percet vártunk rá, úgyhogy ne centizzük ki az időt a repülőtérre menet. Vannak elektromos jelzőtáblák, ezek jelzik, hogy mikor jön a busz, de még véletlenül sem stimmel a járatok száma, az időről nem is beszélve. Érthetetlen okokból a GoogleMap nem hajlandó Catania-n belül tömegközlekedésre tervezni, ami kissé bonyolítja a helyzetet, úgyhogy egy térképet mindenképpen töltsünk le a helyről, ahol lakni fogunk. 

Ha kirándulni is akarunk, akkor célszerű autót bérelni. Az olcsóbb szálláshelyek megközelítése nehéz enélkül, ezt láthatóan tudják a turisták, mert rengetegen bérelnek autót, ezért sokat kell várni. Ezen az oldalon érdemes autót keresni. Ha lehet, minél kisebb autót válasszunk, az utak ugyanis annyira keskenyek, hogy a szembejövő autó nem fér el mellettünk. Látszik is az autóparkon, hogy itt a méret a lényeg: szinte nem látni nagy autót. Az utak az autópályáktól eltekintve nem túl jó minőségűek, megesett, hogy a GPS földutakra vitt bennünket. Nagyon sok a hajtűkanyar. A közlekedési táblák nem egyértelműek, a szabályokat  (jobbkéz, parkolás) elég öntörvényűen értelmezik. És bárhol, bármikor, bármelyik oldalról felbukkanhat egy Vespa. Ennek ellenére egy balesetet sem láttunk.

Catania-ban a Dóm közelében egy kis Bed and Breakfast szobában laktunk, amit egy fiatal pár ad ki. Minden DIY (do it yourself), azaz Ikea bútorokat alakítanak át, régi bútorokat restaurálnak, nagyon hangulatos hely. Egyetlen szépséghibája, hogy magasan van, úgyhogy fájós térdűek és lusták kerüljék el. Ez a reggeli:Helyi méz, pisztáciakrém, mandarinlekvár,friss péksütemények, pelyhek. Mind édes. Ez visszatérő probléma lesz...
Reggeli után megnéztük a dómot, ahol Bellini nyugszik. 
Utána irány a piac! A Dóm közelében van és elképesztő... Minden friss, jó minőségű és olcsó.
Kivéve a kardhal. Az viszont jó drága.
Nem tudom, ez milyen hal, de érdekes.
Csigák, kagylók (mint a Búvár zsebkönyvben)Hatalmas sülthagymák (paprikák is voltak, de azt elvitték, mire lefényképeztem volna)
Ez meg ungherese (?) szalámi. Otthon még nem láttam ilyet, de Belgiumban igen. Igaz, itt nem magyar szalámi néven fut, csak sima salami. 
És persze sajt sajt hátán.
Ez egy kicsit homályos lett, de a lényeg látszik. 
A piac után egy kis séta Catania-ban:Délután már a következő szálláshelyre kellett mennünk, úgyhogy korán szerettünk volna ebédelni. Szállásadóink a Street Food éttermet ajánlották, mert itt minden frissen készül. (a Via Coppola-n sok jó étterem van, idejárnak a helyi lakosok.)


Háromnegyed 12-kor vetődtünk be ide, közölték, hogy negyed 1-kor nyitnak. Negyed 1-kor azt mondták,  hogy majd fél 1-kor.... A két tulajdonos, aki egy asztalnál üldögélt viszont úgy döntött, hogy adjanak nekünk enni és személyesen rendeltek antipastit-meleg előételeket.


Kaptunk grillezett articsókát, caponata-t (recept holnap,) melanzane alla parmigiana-t (paradicsomos, parmezános, padlizsánt), pirított sajtos morzsával töltött paradicsomot, és egy olyan cukkinis-gombás lepényt, ami a töltött csirke töltelékéhez hasonlít. 
Az első (nekünk egyben utolsó) fogás penne alla norma, azaz paradicsomos-padlizsános penne volt, sózott ricottával a tetején. Tipikus cataniai tésztaétel, amelyet Bellini operája után kereszteltek el. (azelőtt gondolom, sima padlizsános tészta volt, de így jobban hangzik.)  Második fogásnak hús vagy halételt szokás rendelni, de az már kicsit sok lett volna. 
Úgyhogy ezután már csak egy kávé következett, ami kivétel nélkül mindenütt nagyon jó, nagyon erős, szinte megáll benne a kanál. A legdrágább helyeken 1,50 euro, egyébként 1 euro-90 cent körül van egy csésze espresso, a capuccinot 1,40-ért adják.
Az éttermekben relatíve olcsó az ásványvíz, 1 literért 2 euro-t számolnak fel. Olcsó a bor is, a Bellini Operaház környékén pedig egységesen 2,50 euroért adják a különböző koktélokat.
Ha vásárolni akarunk, akkor a város szélén van néhány nagy üzletközpont, ahol a rengeteg ruhabolton kívül Auchan szupermarket is van. Ilyen pl. a Porte di Catania.

A következő részben irány Taormina és Savoca, Ottavio, aki szintén DIY, csak máshogy. És egy vacsora a tenger gyümölcseivel meg egy kis olasz karaoke.Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.