Translate

2014. szeptember 26., péntek

Mit együnk szombaton? - Jamie Oliver paradicsomos húsgombócai


Itt egy jó recept szombatra. A szombat reggelt általában a piacon kezdem, utána meg elmegyek tornászni, így fél órám marad az ebédre. Úgyhogy előző nap szoktam elkészíteni, ezért leginkább egytálételeket eszünk, amiket csak sütni kell.  Továbbra is a húsgombóc a sláger, bármilyen formában. A héten újítottam, Jamie Oliver-féle olaszos húsgombócot készítettem. Akkora sikere volt, hogy ez lesz a szombati ebéd is. Mind a gombóchoz, mind a mártáshoz használ chilipaprikát, de a család fele nem szereti a csípős ételeket, a másik fele meg mindenbe Tabasco-t borít, úgyhogy ezt kihagytam belőle. A római köményt szintén nem szeretik, de az egyébként is nehezen szerezhető be mag formájában. (nálunk nem, mi a rendes köménymagot nem tudjuk beszerezni. Itt a cumin a római kömény). Rozmaring sem létkérdés.
Bármilyen reszelt sajt jó a tetejére. Ha a zöldséget mérsékelten kedvelő gyerekünk van, a mártásba lehet apróra vágott sárgarépát tenni, észre sem veszik.
Kiadós adag, 4-6 személyre elég. Pennével ettük.


Hozzávalók:

1 kg darált hús 
2 szelet fehér kenyér (1 szikkadt zsemle)
2 csapott evőkanál szárított oregánó
fél teáskanál mozsárban összetört római köménymag (elhagyható)
1 evőkanál finomra aprított friss rozmaring 
1 tojás sárgája
bors
4 evőkanál olívaolaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 csapott evőkanál dijoni mustár (vagy magyar-tetszés szerint)

A mártáshoz

2 nagy gerezd finomra aprított fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál szárított oregánó
3 doboz 400g-os hámozott paradicsomkonzerv
1 evőkanál vörösborecet
1 marék durvára vágott bazsalikom
só, bors
1 teáskanál cukor
2-3 evőkanál olívaolaj

A tetejére

1 gombóc mozzarella
reszelt parmezán
2 marék lecsipkedett, összetépkedett bazsalikom


Először olívaolajon megpároljuk a vöröshagymát és a fokhagymát  egy nagy lábosban. Ha már puha, kihűtjük és a darált húshoz adjuk.
Ezután elkezdjük a mártást. Ugyanebben a lábosban megpároljuk a 2 gerezd fokhagymát olívaolajon (rövid ideig, nehogy megégjen). Hozzáadjuk a paradicsomot, a szárított oregánót, felforraljuk és kis lángon egy órát főzzük. Utána beleöntjük az ecetet, a cukrot, sózzuk-borsozzuk és beleszórjuk a bazsalikomlevelet. A tetejére kanalazhatunk extra szűz olívaolajat.
Amíg a mártás fő, elkészítjük a húsgombócokat.
A szikkadt kenyeret vagy zsemlét robotgéppel felaprítjuk. Nem lesz zsemlemorzsa állagú, a nagyobb darabokat tépkedjük össze. (ha nincs robotgép, beáztatnám egy kis vízbe, jól kifacsarnám és úgy adnám a húshoz). A húshoz adjuk és jól összegyúrjuk a többi hozzávalóval együtt. Pingponglabda nagyságú gombócokat gyúrunk a masszából. 
3-4 evőkanál olívaolajat felhevítünk egy serpenyőben vagy abban a sütőedényben, amelyben sütni akarjuk az ételt. Körös-körül megsütjük a gombócokat, csak rázogassuk, ne keverjük, nehogy összetörjenek.
A gombócokat leborítjuk a kész paradicsommártással, megszórjuk a reszelt parmezánnal, az apróra tépkedett mozzarellával és a friss bazsalikommal.
200 fokon 15-20 percig sütjük a sütőben,amíg a sajt megpirul.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.