
Ha külföldieknek főzök, szívesen adom első fogásnak ezt a tárkonyos levest, ha magyaros ételeket szeretnének kóstolni. Kicsit meglepődnek, mert sokan a paprikával azonosítják a magyar konyhát és nem értik a fehér levest, de nagyon ízlik nekik és annyit esznek belőle, hogy a második fogásnak nem marad hely. Ezután a tartalmas leves után szívem szerint valamilyen meleg tésztát-pl. vargabélest vagy aranygaluskát tálalnék. De a leves kezdéssel már így is felborítom az itteni vacsorák hagyományos menetét (előétel, főétel, desszert-lehetőleg 8 óra utáni kezdéssel), úgyhogy valamilyen könnyű főételt kell kitalálnom.
Belgiumban, ha levesről van szó, akkor a krémlevesek jönnek szóba első helyen, ezek nem igazán laktatóak, csak előkészítik a gyomrot a következő fogásnak. A híres waterzooi, ami egy gazdag csirkebecsinált, inkább egytálételnek minősül. Ezenkívül léteznek még a wallon és a flamand régióban is tartalmas levesek, babból, lencséből, káposztából, de ezek valóban olyan gazdagok, hogy utána egyébnek helye nincs....
Belgiumban, ha levesről van szó, akkor a krémlevesek jönnek szóba első helyen, ezek nem igazán laktatóak, csak előkészítik a gyomrot a következő fogásnak. A híres waterzooi, ami egy gazdag csirkebecsinált, inkább egytálételnek minősül. Ezenkívül léteznek még a wallon és a flamand régióban is tartalmas levesek, babból, lencséből, káposztából, de ezek valóban olyan gazdagok, hogy utána egyébnek helye nincs....

Ezt a levest borjúhúsból is meg lehet főzni, mindenképpen a lapockát javasolnám hozzá, mert nem lesz olyan száraz, mint a comb.
Hozzávalók (4 személyre)
40 dkg sertés vagy borjúlapocka (esetleg comb)
1 közepes vöröshagyma
4 evőkanál olaj
1 babérlevél
1 csapott kiskanál só
2 közepes sárgarépa
1 fehérrépa (itt pasztinák és egy szál szárzeller)
20 dkg csiperkegomba
15 dkg fagyasztott borsó
1 húsleveskocka (nem kötelező)
1 kiskanál mustár (klasszikus "magyar" mustár, nem dijoni!)
fél citrom leve
késhegynyi őrölt bors
fél mokkáskanál szárított majoranna
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
1 csapott kiskanál szárított vagy egy kis csomag friss tárkony
A húst egycentis kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. Az olajat felforrósítjuk és közepes lángon fehéredésig együtt sütjük a húst a hagymával. Beledobjuk a babérlevelet, megsózzuk és lefedjük. Takaréklángon teljesen puhára pároljuk, ez kb. 50 perc. ( ha úgy látjuk, hogy leragad, egy kis vizet önthetünk alá.) Ezalatt a megtisztított zöldségeket 1cm-es kockákra vagy félkarikákra vágjuk, Ha a hús elkészült, fedő nélkül zsírjára sütjük.
Hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a gombát és együtt pároljuk 3-4 percig. Ezután felöntjük 1 liter vízzel, beleszórjuk a borsót és belemorzsoljuk a leveskockát. Felforraljuk, majd 20 percig főzzük. Közben a mustárt a citromlével, a majorannával, a borssal és egy kevés vízzel kikeverjük és beleöntjük a levesbe. A tejfölt és a tejszínt összekeverjük a liszttel (vagy keményítővel) és egy kevés forró levessel kikeverjük (nem lesz csomós, ha mégis, akkor levesszűrőn öntsük a levesbe). A takaréklángon fövő levesbe öntjük, majd 2-3 percig forraljuk. Végül a leveshez adjuk a tárkonyt (ha friss, apróra kell vágni) és 1-2 percig forraljuk.
Hargitai György receptje
Hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a gombát és együtt pároljuk 3-4 percig. Ezután felöntjük 1 liter vízzel, beleszórjuk a borsót és belemorzsoljuk a leveskockát. Felforraljuk, majd 20 percig főzzük. Közben a mustárt a citromlével, a majorannával, a borssal és egy kevés vízzel kikeverjük és beleöntjük a levesbe. A tejfölt és a tejszínt összekeverjük a liszttel (vagy keményítővel) és egy kevés forró levessel kikeverjük (nem lesz csomós, ha mégis, akkor levesszűrőn öntsük a levesbe). A takaréklángon fövő levesbe öntjük, majd 2-3 percig forraljuk. Végül a leveshez adjuk a tárkonyt (ha friss, apróra kell vágni) és 1-2 percig forraljuk.
Hargitai György receptje
3 megjegyzés:
Ezt én is gyakran főzöm, szerintem is finom akár sertéssel, marhával, de szárnyasokkal is!
Az tetszett, hogy Te az igazi magyar mustárról írsz, mi meg itthon a dijonit istenítjük...Mondjuk én is veszek gyakran sima magyart is, nem rossz az egyáltalán!!
Van itthon vagy 10 féle mustárom az angoltól kezdve a dijoni feketeribizlisen át mindenféle, de a leggyakrabban a legolcsóbb douce (édes) mustárt használom, ami ugyanolyan, mint az otthoni globus. Megpróbáltam ezt a levest dijoni-val is, de valószínűleg a tárkony az édeskés ízt kívánja, dijonival jellegtelen lett. Ahogy a hagyományos vadas sem "szerette", ott is győzött a magyar mustár. Vagy csak a gyerekkorban megszokott íz:))))
Ma véletlenül valami egészen hasonlót főztem. Mustárt nem teszek bele, de egy kis citromlé talán nem árt meg neki. Ja és gomba helyett most éppen krumpli került bele.
Megjegyzés küldése