Translate

2009. február 1., vasárnap

Tárkonyos sertésraguleves

Ha külföldieknek főzök, szívesen adom első fogásnak ezt a tárkonyos levest, ha magyaros ételeket szeretnének kóstolni. Kicsit meglepődnek, mert sokan a paprikával azonosítják a magyar konyhát és nem értik a fehér levest, de nagyon ízlik nekik és annyit esznek belőle, hogy a második fogásnak nem marad hely. Ezután a tartalmas leves után szívem szerint valamilyen meleg tésztát-pl. vargabélest vagy aranygaluskát tálalnék. De a leves kezdéssel már így is felborítom az itteni vacsorák hagyományos menetét (előétel, főétel, desszert-lehetőleg 8 óra utáni kezdéssel), úgyhogy valamilyen könnyű főételt kell kitalálnom.

Belgiumban, ha levesről van szó, akkor a krémlevesek jönnek szóba első helyen, ezek nem igazán laktatóak, csak előkészítik a gyomrot a következő fogásnak. A híres waterzooi, ami egy gazdag csirkebecsinált, inkább egytálételnek minősül. Ezenkívül léteznek még a wallon és a flamand régióban is tartalmas levesek, babból, lencséből, káposztából, de ezek valóban olyan gazdagok, hogy utána egyébnek helye nincs....
Ezt a levest borjúhúsból is meg lehet főzni, mindenképpen a lapockát javasolnám hozzá, mert nem lesz olyan száraz, mint a comb.

Hozzávalók (4 személyre)


40 dkg sertés vagy borjúlapocka (esetleg comb)

1 közepes vöröshagyma

4 evőkanál olaj

1 babérlevél

1 csapott kiskanál só

2 közepes sárgarépa

1 fehérrépa (itt pasztinák és egy szál szárzeller)

20 dkg csiperkegomba

15 dkg fagyasztott borsó

1 húsleveskocka (nem kötelező)

1 kiskanál mustár (klasszikus "magyar" mustár, nem dijoni!)

fél citrom leve

késhegynyi őrölt bors

fél mokkáskanál szárított majoranna

1 dl tejföl

1 dl tejszín

1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő

1 csapott kiskanál szárított vagy egy kis csomag friss tárkony


A húst egycentis kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. Az olajat felforrósítjuk és közepes lángon fehéredésig együtt sütjük a húst a hagymával. Beledobjuk a babérlevelet, megsózzuk és lefedjük. Takaréklángon teljesen puhára pároljuk, ez kb. 50 perc. ( ha úgy látjuk, hogy leragad, egy kis vizet önthetünk alá.) Ezalatt a megtisztított zöldségeket 1cm-es kockákra vagy félkarikákra vágjuk, Ha a hús elkészült, fedő nélkül zsírjára sütjük.

Hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a gombát és együtt pároljuk 3-4 percig. Ezután felöntjük 1 liter vízzel, beleszórjuk a borsót és belemorzsoljuk a leveskockát. Felforraljuk, majd 20 percig főzzük. Közben a mustárt a citromlével, a majorannával, a borssal és egy kevés vízzel kikeverjük és beleöntjük a levesbe. A tejfölt és a tejszínt összekeverjük a liszttel (vagy keményítővel) és egy kevés forró levessel kikeverjük (nem lesz csomós, ha mégis, akkor levesszűrőn öntsük a levesbe). A takaréklángon fövő levesbe öntjük, majd 2-3 percig forraljuk. Végül a leveshez adjuk a tárkonyt (ha friss, apróra kell vágni) és 1-2 percig forraljuk.

Hargitai György receptje

3 megjegyzés:

trinity írta...

Ezt én is gyakran főzöm, szerintem is finom akár sertéssel, marhával, de szárnyasokkal is!
Az tetszett, hogy Te az igazi magyar mustárról írsz, mi meg itthon a dijonit istenítjük...Mondjuk én is veszek gyakran sima magyart is, nem rossz az egyáltalán!!

csicseriborsó írta...

Van itthon vagy 10 féle mustárom az angoltól kezdve a dijoni feketeribizlisen át mindenféle, de a leggyakrabban a legolcsóbb douce (édes) mustárt használom, ami ugyanolyan, mint az otthoni globus. Megpróbáltam ezt a levest dijoni-val is, de valószínűleg a tárkony az édeskés ízt kívánja, dijonival jellegtelen lett. Ahogy a hagyományos vadas sem "szerette", ott is győzött a magyar mustár. Vagy csak a gyerekkorban megszokott íz:))))

Ági, aki főz írta...

Ma véletlenül valami egészen hasonlót főztem. Mustárt nem teszek bele, de egy kis citromlé talán nem árt meg neki. Ja és gomba helyett most éppen krumpli került bele.

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.