Translate

2009. április 4., szombat

Yorkshire-pudding



Hosszú ideje izgatott a Yorkshire pudding. Valamiért meg voltam győződve róla, hogy egy tömör, knédliszerű valamiről van szó, amivel ki lehet mártogatni a marhasült szaftját.

Hát nem az.... Sokadik próbálkozás után sikerült megsütni a tökéletes pudingot, amivel nem mártogatni kell, hanem a közepébe lapátolni a szószt. Nem szabad összeesnie, úgyhogy a sütése nagy figyelmet igényel. A tésztája nagyon egyszerű, olcsó, a gyerekeknek annyira ízlett, hogy mostanában duplázni kell az adagot. A 24 db pudding mind egy szálig elfogy. Bár a marhasültnek lenne akkora sikere.... Legközelebb gombamártással vagy sajtmártással is kipróbálom.

Amikor megsütöttem, kicsit "déja vu" érzésem volt, olyan lett, mint Vas megyei nagymamám púpos máléja muffinformában... Előkerestem a receptet, egy az egyben megegyezik....




Hozzávalók (12 db puddinghoz)

3 tojás
115 gramm liszt
1 csipet só
285 ml tej
olaj a sütéshez (én kukoricaolajjal csináltam)



A hozzávalókat jól összekeverjük, híg, palacsintaszerű tésztát kell kapnunk. Ha a tradicionális receptet követjük, akkor ezután legalább fél napot kell állnia, de ha egyszerűen megszórjuk egy kis liszttel a tetejét, rögtön süthetjük is.
200 fokra melegítjük a sütőt (ez legalább 15 percet jelent). Ha fém muffinsütőnk van, akkor minden formába teszünk egy kávéskanálnyi olajat és a sütőben füstölésig melegítjük. Ezután rögtön belemerjük a tésztát-először háromnegyedig töltsük meg, aztán gyorsan elosztjuk az esetleges maradékot. Azonnal betesszük a sütőbe és kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Nem szabad kinyitni a sütőt, mert összeesik! Azonnal tálaljuk.
Szilikonos sütőnél előbb egy kis lábosban felmelegítük az olajat, óvatosan kiadagolunk egy-egy kávéskanálnyit a formákba, ettől eltekintve ugyanúgy megy minden, mint a fémformánál. (az ebben készítettek szebbek lesznek....)
Hagyományosan egybesült marhasülthöz tálalják.






5 megjegyzés:

trinity írta...

Totálisan másnak képzeltem...Agatha Christie-nél valahogy másnak tűnt..
De most legalább tudom,miről van szó!:))
Vas megyei nagyi? Tényleg??? És merrefelé, elárulod?
Én is itt élek ugyanis! Kicsi a világ...

lúdanyó írta...

Nagyon jól sikerültek! Lehet, hogy szentségtörés, de lekvárral is nagyon finom :)

Csipike írta...

Szia, nagyon örülök, hogy leírtad ezt a receptet!
Gyerekkoromban nagymamám beszerzett egy muffinsütö formát Amerikából, és hozzá valami receptet, amit abban sütött. Ez alig volt édes, és a közepe lyukas volt, ebbe töltöttük mindig a házi nagydarabos öszibaracklekvárt. A nevét nem tudtuk, de imádtuk. Nemrégen meséltem éppen a gyerekeimnek, hogy szivesen sütnék ilyet én is, de fogalmam sincs hol találom meg a receptjét. Gondolkoztam, hogy megkérdezem a nagybátyámat, töle származott az a bizonyos muffin forma, meg talán a recept is. Ha azt mondta volna, hogy ja, az a yorkshire puding, biztosan erösen tiltakoztam volna. :-)
Viszont most már tudom, mit sütök holnap...

csicseriborsó írta...

Trinity, Körmend és még további receptjeire is készülök.
Lúdanyó és Csipike, van még 2 üveg hazai lekvárom,úgyhogy édes változat következik.

trinity írta...

Csicseriborsó,
az egész közel van Szombathelyhez:)))
Várjuk a többi receptet!!

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.