Translate

2010. március 31., szerda

Zöldcsütörtökre- Spenótos-ricottás conchiglioni paradicsommártásban


Ha Zöldcsütörtök, akkor spenót. Sőth, ha spenót, akkor főzelék... De mostanában inkább tészta spenóttal. Tagliatelle (hosszúmetélt) mascarponés, parmezános, spenótos szósszal vagy spenótos rikottával töltött conchiglioni (óriás kagylótészta) paradicsommártással leöntve, csőben sütve.

Utóbbit nagyon sokszor főzöm, mert ez a kisebbik fiam legkedvesebb étele. Régebben canellonival készült, de a conchiglionit sokkal könnyebb tölteni. Én itt a Corá-ban veszem, fél kg tésztából egy nagy tepsit meg lehet tölteni és még marad is.

A recept Jamie Oliver Jamie vacsorái című könyvéből származik, de az általa ajánlott besamelmártás helyett sárgarépával dúsított paradicsomszószt használok. Miután a lányom nem szereti a rikottát, neki parmezánnal és apróra vágott füstölt sonkával dúsított mascarponéval töltöm meg a tésztákat.

Ha canellonival készítjük ezt az ételt, akkor a tésztát nem kell megfőzni. És még egy fontos tanács: nagyon figyeljünk a rikottás tölteléknél a sózásra, mert később már nem lehet "belenyúlni"-ha sótlan lesz, a mártással sem lehet korrigálni.

Hozzávalók

2 diónyi vaj
olívaolaj
2 gerezd megtisztított, finomra vágott fokhagyma
1 nagy maréknyi friss durvára vágott majoránna vagy oregánó (én szárított majoránnát használtam
1/4 lereszelt szerecsendió
8 nagy marék jól megmosott, friss spenót (kb. fél kg)
1 nagy marék friss bazsalikom (szárai aprítva, levelei letépdesve)
2 doboz 400 g-os paradicsomkonzerv
2 kisebb sárgarépa lereszelve
400 g ricotta
2 maréknyi reszelt parmezán
500 gramm conchiglioni vagy 16 canelloni
1 zacskós mozzarella (100g) darabokra tépkedve

Egy 5 literes fazékban vizet teszünk fel a tésztának, amelyet újraforrás után kb 7-8 percig főzünk. Nem szabad, hogy teljesen megpuhuljon, " al dente"-re főzzük.
Közben egy teflonserpenyőben felforrósítom a vajat egy kiskanálnyi olívaolajjal (így nem ég el), beleteszem az egyik felaprított fokhagymát, maréknyi friss oreganót vagy majorannát és a szerecsendiót. (Ha szárított fűszereket használok a friss helyett, akkor azt a párolt spenótra szórom.). Ezután annyi spenótot szórok a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér. Ezután folyamatosan adagoljuk a spenótot és kb. 5 percig pároljuk. Ezután kihűtjük.
Egy másik edényben kevés olívaolajon megfuttatjuk a másik fokhagymát, majd beleöntjük a paradicsomkonzerveket és hozzáadjuk a bazsalikomszárakat és a reszelt sárgarépát. Felöntjük egy konzervdoboznyi vízzel, sózzuk, borsozzuk és egy mokkáskanál cukorral ízesítjük. 10 percig takaréklángon főzzük, majd belekeverjük a bazsalikom leveleit.
Közben elkészítjük a tölteléket. A kihűlt spenót levét kinyomkodjuk, összevágjuk, majd hozzákeverjük a ricottát és egy marék reszelt parmezánt. Megsózzuk, majd egy habzsák segítségével a tésztakagylókba töltjük.
Ezután egy kiolajozott tepsiben elrendezzük a töltött tésztákat és leöntjük a paradicsommártással, a tetejére szórjuk a maradék parmezánt és a darabokra tépkedett mozarellát.
180 fokon 20-25 percig sütjük.


6 megjegyzés:

Eisenstock Ildikó írta...

Kedves Csicseriborsó!

Éppen időben érkezett a nagycsütörtöki ötlet. Ez a pompás, spenóttal töltött óriás kagyló biztos, hogy az én kis családomnak is ízleni fog.
Jól esett a biztatás a lapalapításra, és remélem, mire hazajössz, újra nyomtatásban is olvashatók lesznek a cikkeim.

Üdv:
E. Ildikó

fimere írta...

bonnes recettes et jolies photos bravo
à bientôt

fimere írta...

ton gratin de pâte bien parfumé et épicé ça ne peut être que délicieux
je t'en félicite
bonne soirée

csicseriborsó írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
csicseriborsó írta...

Kedves Ildikó!

Most már én is konkurrencia vagyok, néha írok a Gasztrotippre:)) De inkább maradok a tanításnál.

Chere Fimere,

Merci pour ces bon mots! J'aime beaucoup ton blog et tes photos.

mandy tarragon írta...

Nagyon tetszik, én medvehagymával és túróval csináltam :)

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.