Translate

2014. március 23., vasárnap

Idegen tollakkal ékeskedve- Rozmaringos-fokhagymás báránycomb kakukkfüves lilahagymával és tejszínes, parmezános csicsókával



Kicsit fáradt vagyok mostanában és ilyenkor vagy szakácskönyvet olvasok vagy főzőműsort nézek. Hétfőnként a Topchef megy a belga RTL-en, amit a gyerekekkel együtt nézünk minden héten, akik legalább annyira szeretnek főzni, mint én.  Nagyon jól szórakozunk, a legutóbbi adás egyik fordulójában pl. olyan látszólag gusztustalan ételekből kellett ínyenc fogásokat varázsolni, mint a kacsafej vagy a birkaagyvelő. A hét többi napján marad a "Un diner presque parfait", ami az otthoni Vacsoracsatára hasonlít és hosszú évek óta fut a francia adókon. Hála a műsoroknak meg Jamie Oliver-nek, akinek a A pucér szakács című sorozata megvan DVD-n is, mostanában hetente többször is arra érek haza, hogy a gyerekeim főznek vagy sütnek. Tortát az évzáróra, születésnapokra, vagy csak úgy. Egyre bonyolultabbakat. Itt van például a kicsi születésnapi tortája, karamellkrémmel és csokoládé ganache-sal. (Farkas Vilmos receptje alapján).




Vagy a mai ebéd, a sült bárány sokféle körettel. Ezt egyedül a lányom csinálta-Jamie Oliver receptjei alapján-  aki velem ellentétben úgy főz, hogy az nem látszik a konyhán... Szerintem az Isten is erre a pályára teremtette, de nem akarom győzködni.Addig is jókat eszünk és lesz, aki megörökli a szakácskönyvgyűjteményemet...




Fokhagymás-rozmaringos báránycomb


Hozzávalók:

egy báránycomb (az enyém 1,2 kg-os tejesbárány-comb volt)
fél citrom
1 marék lecsipkedett friss rozmaring
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
bacon, füstölt szalonna vagy pancetta (opcionális)

A báránycomb bőréről ( a mienknek nem volt) levágunk kb. 1cm átmérőjű foltocskákat és bedörzsöljük citrommal. A csont mellett 10 cm mélyen felszúrjuk a húst felül is-alul is. Mozsárban összetörjük a rozmaringot  egy teáskanál sóval és az összevágott fokhagymával és egy fél evőkanál olívaolajjal.A keveréket a "foltokra" és csont mellé tömködjük. Ha van valamilyen füstölt szalonnaféleségünk, fúrjunk kis lyukakat a húsba és tömködjük bele azt is.A comb bőrét még egy kicsit besózzuk, néhány rozmaringágat is kötözhetünk rá.
A húst kiolajozott sütőben 220 fokon sütjük, fél óránként forgatjuk.
A sütési idő:
Ha gyengén átsütve szeretnénk - 22 perc kilogrammonként és még 20 perc
Közepesen átsülve                   - 29 perc kilogrammonként és még 20 perc
jól átsütve                               - 44 perc kilogrammonként és még 20 perc.

Miután a sütőből kivesszük, alufóliába tekerve 10 percig pihentetjük a húst, mielőtt felszeletelnénk.





Az utolsó  fél órában előtte 10 percig sós vízben Ratte burgonyát (kis szemű) tettünk melléje, amit meglocsoltunk a bárány szaftjával








Sült lilahagyma kakukkfűvel és vajjal (6 személyre)


Hozzávalók:

6 közepes vagy nagy fej lilahagyma
10 dkg vaj
1 kis marék kakukkfű
durvaszemű só a sütéshez

A lila hagymák külső héját lehántjuk. Egy éles késsel vékonyan levágjuk a gyökér felőli végüket laposra, hogy stabilan álljanak. Fölülről 2 bemetszést ejtünk rajta kereszt alakban, de csak fele mélységig. A kakukkfüvet a sóval megtörjük mozsárban, majd a résbe tömködjük egy kis diónyi vaj kíséretében. Vékony sóágyra állítva 200 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.

Parmezános, tejszínes kakukkfüves csicsóka



A recept itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.