Translate

2014. április 18., péntek

Az első találkozás... Parmezános, medvehagymás burgonyakrémleves



Életemben először idén jutottam Móni jóvoltából annyi medvehagymához, hogy kísérletezhessek vele. Egyenesen a Pilisből érkezett Brüsszelbe a frissen szedett levél, még egyszer nagyon köszönöm! Sosem gondoltam volna, hogy ekkora kultusza lesz, mert amikor jó pár évvel ezelőtt terepgyakorlaton nézegettük a medvehagymát, csak odáig jutottunk, hogy meg lehet enni... De hát meg lehet enni a vadsóskát is (mi felesben vadsóskából-kerti sóskából tesszük el télre a sóskát),a pitypangot levelet, a turbolyát, mégsem futottak be ekkora karriert.
A medvehagyma tényleg finom, különösen akkor, ha nyersen is kerül bele az ételbe. Én először a Tim Malzer-Chili és Vanília féle burgonyakrémlevest alakítottam át. Fokhagyma helyett medvehagymát tettem bele és egy kis fehérbort öntöttem hozzá. Ha a betétek közül kihagyjuk a sonkát, böjti ebédnek is jó lehet.


Hozzávalók

8 dkg vaj
6 szem közepes krumpli 
5 dkg medvehagymalevél
1 erőleveskocka
6 dl tej
6 dl víz
szerecsendió
őrölt feketebors
1 dl fehérbor
1dl tejszín

A tálaláshoz

pirított barnakenyér- vagy rozskenyérkockák
pirított füstöltsonka- vagy baconszeletek
reszelt parmezán
egy kis marék medvehagymalevél összevágva

A krumplit meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. A kockákra vágott vöröshagymát megpároljuk a vajon, majd hozzáadjuk a felaprított medvehagymaleveleket és addig kevergetjük, amíg a levelek kissé megpuhulnak. Ezután felöntjük vízzel, a tejjel és a borral. Beledobjuk a leveskockát, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk hozzá. Addig főzzük, ameddig a krumpli meg nem puhul. Ezután kivesszük a leves felét és összeturmixoljuk, ezzel sűrítünk majd. Visszatöltjük a levesbe, hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer felforraljuk. Forrón tálaljuk a betétekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.