Translate

2014. október 8., szerda

Fogyókúrázóknak- Spenótos-sonkás lasagna



"Garfield-nak nagy a hasa,kedvence a lasagna".  Hetekig erre autóztunk az óvodába,mert az egyébként Gryllus Vilmoson és Halász Juditon szocializálódott fiam nagyon szerette. (olyan ez, mint amikor a kölesgolyóval etetett gyerek egyszer csak rászabadul a chips-re). Bevallom, hogy fogalmam sem volt, hogy Garfield kedvence tényleg a lasagna, azt hittem, így jött ki a (kín)rím. Némán átkozódtam magamban,mert a szöveg tényleg bugyuta. Ráadásul, amint meghallgattuk rögtön felmerült, hogy vacsorára csináljak lasagnát. Vagy vegyünk a boltban. Tele van a hűtőpult félkész lasagnával, csak sütni kell. Húst nem látott, de a besamelt és a paradicsompürét nem sajnálják belőle. Lasagnát sütni elég hosszadalmas: ragu, besamel, meg a sütés. És adagonként minimum 800 kcal. Úgyhogy gyorsan cd-t cseréltem inkább.

Stahl Judit jó pár évvel ezelőtt kiadott egy szakácskönyvet,  Büntetlen örömök címmel, én csak rózsaszín Stahl-nak hívom.  Olyan ételeket válogatott össze, amelyeket a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak, például egy spenótos lasagna-t . Ennek csak 575 kcal van egy adagjában, de ha a besamel helyett paradicsommártást öntünk a tetejére, még 100-at lefaraghatunk belőle. A gyerekek is szeretik, pedig sok zöldség van benne. Ha a mártást összeturmixoljuk, a  répát sem szúrják ki benne.

Kicsit alakítottam a recepten, a hámozott paradicsomhoz teszek egy fél doboz paradicsompürét, hogy édesebb legyen a szósz. 

Hozzávalók:

25 dkg lasagne lap

A besamelhez
1,5 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
3 dl tej

A paradicsommártáshoz:
2 evőkanál olívaolaj
2 doboz 400 g-os hámozott paradicsomkonzerv
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 kis csokor friss bazsalikom vagy egy teáskanál szárított
2 közepes sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

A töltelékhez:
400 gramm fagyasztott spenót (felolvasztva)
2 gerezd fokhagyma
150 gramm vékonyra vágott füstölt sonka
250 gramm mozzarella
só, bors, szerecsendió

A paradicsommártáshoz a vöröshagymát, a fokhagymát és a sárgarépát apróra vágjuk. Az olívaolajon megfuttatjuk és takaréklángon 10 percig fedő alatt pároljuk. Utána hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, a paradicsompürét és a bazsalikomot. Sózzuk, borsozzuk, majd 15-20 percig főzzük takaréklángon.
A besamelhez a tejet felforraljuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, 1-2 percig kevergetjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a forró tejet. Habverővel folyamatosan kevergetjük 5-10 percig. Sózzuk,borsozzuk, reszelünk bele egy kis szerecsendiót.
A spenótnak kinyomkodjuk a levét, hozzáreszelünk két gerezd fokhagymát,sózzuk, borsozzuk.
A paradicsommártást és a karikára vágott mozzarellát négy részre, a spenótot és a füstölt sonkát három részre osztjuk. Egy 20cm x 30cm-es tűzálló tál (vagy tepsi) aljába öntünk egy rész paradicsommártást, ezt befedjük lasagne-lapokkal. Erre kenünk egy rész spenótot és kirakjuk egy-egy rész sonkával és mozzarellával. A tetejére megint paradicsommártás jön és megismételjük az előző lépéseket. Ezután még egy réteget rakunk. Az utolsó tésztasor tetejére paradicsommártást kenünk, erre rétegezzük a besamelt és a tetejére rakosgatjuk a maradék mozzarellát.
200 fokra előmelegített sütőben 40  percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.