Translate

2015. május 8., péntek

Egy jó hétvégi reggeli - Zabpelyhes palacsinta karamellás gyümölcsöntettel



Az én reggelim egy kávé. Néha  még egy kávé. Méregerősen, cukor nélkül. Időnként azért erőt veszek magamon és eszem valamit, de leginkább beérem ennyivel.
Ez a reggeli zabkása dolog például mindig nagyon vonzott, de sokszori próbálkozás után úgy döntöttem, hogy ez annyira..... nem finom. Aztán egyszer rátaláltam erre a receptre Chili és Vanília  Gyere velem főzni című könyvében és azóta szombat vagy vasárnap reggel, néha hétköznap is, ezt esszük reggelire. A fagyasztott gyümölcsökre a gyerekek sokszor húzzák a szájukat, hogy "hűtőízük" van, így viszont, ha nincs kedvem sütni, elfogy az is. Ha karamell helyett mézzel csinálom, akkor még egészségesebb.
 
16 dkg zabpehely
5 dl tej
6 dkg liszt
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál barnacukor
1 csipet só
1 csipet fahéj
2 tojás
8 dkg olvasztott vaj
 
Előző este a zabpelyhet összekeverjük a tejjel és egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben. Másnap hozzákeverjük a többi hozzávalót: a lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral, sóval, cukorral, fahéjjal és először ezt adjuk hozzá. Ezután öntöm hozzá a vajat és a tojásokat. Jól összekeverem. Palacsintasütőben vagy serpenyőben egy kis olajat forrósítok és kicsi palacsintákat sütök. Egyszerre többet is süthetünk, de hagyjunk egy kis helyet közöttük, mert megnőnek.
 
Hozzávalók a gyümölcsöntethet:
 
30 dkg vegyes erdei gyümölcs, málna, ribizli tetszés szerint
10 dkg barna cukor
fél citrom leve
fél narancs leve
 
A  cukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk egy serpenyőben. Ezután hozzáadjuk a gyümölcsöt, majd a citrom- és a narancslevet. 10 percig főzzük, ezalatt egy kicsit besűrűsödik, ezután átpasszírozzuk egy szitán vagy teaszűrőn, hogy eltávolítsuk a magokat.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.