Translate

2011. július 19., kedd

Sóskamártás - kincs, ami nincs....



Brüsszelben nincs sóska. Helyesebben kétszer találtam: egyszer a cserepes fűszernövények között a szupermarketben, másodszor meg vagy három maréknyi halvány levelet a piacon. ízesítőnek szánták őket, az általam ismert sóskás receptekhez kevés lett volna bármelyik.

Gyerekkoromban rengeteg sóskamártást ettem, gyors ebéd volt krumplival és reszelt kemény tojással. Rendszerint azokon a napokon került asztalra, amikor a mamám mosott és a keverőtárcsás mosógépes-centrifugás művelet az egész délelőttjét igénybe vette. Télen is gyakran ettük, tett el sóskát, felerészt kerti sóskát használt meg szedtünk hozzá vadsóskát a réten. Különösebben nem szerettem, mert elég hamar éhes lettem utána-úgyhogy zöldség ide vagy oda, fogyókúrás ételnek sem felelt meg. Most, hogy az "elérhetetlen" ételek közé került a tökfőzelékkel együtt, nagyon hiányzott.

Még itthon többször megpróbáltam főzni a gyerekeimnek, de valamiért mindig fertelmesre sikeredett. Hol túl savanyú volt, hol egyáltalán nem lett az. Hol olyan sűrű lett, hogy megállt benne a kanál, hol meg olyan híg, mint a leves. Főzőpályafutásom mumusai a főzelékek és a mártások lettek, ma is ezektől félek legjobban. Ha valahol, itt számít, hogy mit szokott meg az ember gyerekkorában, mert ugyanazt az ízt akarja érezni most is. Úgyhogy ma sóskát főzettem ebédre és pontosan leírtam az arányokat. Van benne rántás és habarás is-szerintem sokkal finomabb így, mint szimpla habarással. A köret mindig ún. "resztelt" burgonya és reszelt keménytojás.

Hozzávalók:

30 deka sóska
4 csapott evőkanál liszt
3 evőkanál olaj
2 dl tejföl
cukor

A körethez

1 kg nem szétfövő burgonya
3 evőkanál olaj

A sóskát forró vízbe dobjuk egy pillanatra, amíg a levelek "összeesnek". Ezután annyi lével összeturmixoljuk, hogy sűrűbb krémlevesre emlékeztessen. Kihűtjük.

Hígabb rántást készítünk három evőkanál olajból és három csapott evőkanál lisztből. Zsemleszínűre pirítjuk (nem túl sötétre) és felöntjük a turmixolt sóskával. Időnként megkeverve felforraljuk. Közben a maradék egy evőkanál lisztet simára keverjük először egy kis adag tejföllel, majd hozzáadjuk a többit is. Ezt folyamatos keverés mellett a sóskához adagoljuk (habarás). Sózzuk, cukrozzuk-kis adagokkal dolgozzunk, mert könnyű elrontani. Ha túl sűrű lenne, még egy kis vizet adhatunk hozzá. Ha pedig nem lenne elég savanyú, a citromlé sem árt neki.

A körethez héjastól megfőzzük a krumplit, meghámozzuk és kihűtjük. Ezután olajat forrósítunk egy serpenyőben és a reszelő nagylyukú oldalán belereszeljük a krumplit. Jól megpirítjuk.

2 megjegyzés:

winemaker írta...

pedig jók a fozelekek és martasok. itt van pl. a fokhagyma mártás...vagy a paradicsom. örülök, hogy ujra belendült a blogod, nagyon szeretem olvasgatni.

csicseriborsó írta...

Örülök, hogy tetszik! Még a fokhagymamártásra is sor kerülhet, csak előbb meg kellene tanulnom:)

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.