Translate

2009. január 18., vasárnap

Lencsegombóc currymártásban (Lentil bhuja)


A zöld lencsével először jó pár éve találkoztam, amikor egy ismerősöm Auvergne-ben (Clermond-Ferrand) járt és egy érdekes, elegáns fémdobozban puy (ejtsd:’püi’) lencsét hozott ajándékba. A Massif Central déli nyúlványain, Cantal megye mellett található egy gyönyörű kisváros, Puy en Velay (Haut Loire), itt van a legnagyobb zöld lencse kultusz talán egész Európában.


Speciális mikroklímában, a 600-1200 méter közötti fennsíkon kitűnő zöldlencsét termesztenek, egyesek szerint már 2000 éve..... A zöldlencsének 1995 óta saját rendje van, választott tisztviselőkkel, esküvel, dalokkal. 1935-től elnevezése védett, az első zöldség, amit ez a megtiszteltetés ért…. A B vitaminban, vasban és magnéziumban gazdag zöldlencsének koleszterin csökkentő hatása is van. Fehérjetartalma vetekszik a húséval.


Sokat szemeztem ezekkel a lencsegombócokkal, amíg úgy döntöttem, belevágok. Indiai ételről van szó, amelyet a falafelhez hasonlóan pitával tálalnak a recept szerint (talán inkább naan-hoz). Ideális tojásérzékenyeknek és ha a tejszínt is ki tudjuk váltani valamivel, akkor a vegánok is élvezhetik ezt a fogást. Óriási adag, szerintem a gombócokból érdemes a felét csinálni, de ugyanannyi mártással.

Voltak félelmeim, hogy nem áll össze és nem is bizonyultak alaptalannak. Azaz, összeáll csak nem az eredeti receptet követve..... Több krumpli és liszt kell bele, és bár a receptben nem szerepel, egy kis só sem árt. A gombócok meggyúrása, ha nem tartunk be egy alapvető szabályt, horrorszerű élmény lesz. Csak száraz kézzel lehet gyúrni. Eszünkbe ne jusson vizet használni, inkább törölgessük sűrűn a kezünket.

Hozzávalók:

37 dkg zöld lencse
1 nagy vöröshagyma
1 nagy burgonya
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kurkuma
15 dkg liszt

olaj a sütéshez

A mártáshoz
2 evőkanál olaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál reszelt gyömbér
2,5 dl paradicsomkonzerv turmixolva
5dl zöldségleves
2,5dl tejszín
20 dkg zöldbab
2 felkarikázott sárgarépa

A lencsét előző este beáztatjuk annyi vízbe, amennyi ellepi.
Másnap a vöröshagymát és a burgonyát lereszeljük és alaposan lecsepegtetjük. Egy tálban összekeverjük a gombóc többi hozzávalójával, hűvös helyen állni hagyjuk 10 percig. Utána száraz kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle. Fóliával bélelt tálcára tesszük és a hűtőben 30 percig pihentetjük.

Egy magas falú serpenyőbe vagy lábosba 2 cm olajat öntünk és magas hőfokon kb. 5 percig alatt, aranysárgára sütjük benne a gombócokat. Papírtörlőn lecsepegtetjük. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a 2 evőkanál olajat, beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, közepes hőmérsékleten 1 percig pároljuk. Belekeverjük a paradicsompürét, a levest és a tejszínt. Felforraljuk, beletesszük a gombócokat, a megtisztított egészben hagyott zöldbabot és a karikára vágott sárgarépát. 30 percig takaréklángon főzzük. Könnyen leég! Pitával vagy ha sok mártásal készítettük, basmati rizzsel tálaljuk.

A Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv receptje alapján


4 megjegyzés:

starfi írta...

ezt én is meg szeretném majd csinálni a könyvből:) zöld lencsét szerinted lehet valahol venni? vagy ki lehetne mondjuk feketével váltani?

csicseriborsó írta...

Nehezet kérdezel, mert itt minden mezei élelmiszerboltban van, de otthon nem tudom hol lehet venni. Biobolt talán? Fekete lencsével még nem dolgoztam, csak babbal...
Végignéztem az angol nyelvű recepteket, de ugyanezt adják meg és kizárólag zöld lencsével. Valószínűleg ez a kissé borsos íz is kell hozzá, talán ezért hagyják el a sót.
Egyébként tényleg idegőrlő a gombócozás, bár a csokigolyós kalandjaidat olvasva nagy meglepetés nem érhet... Ebből az adagból majdnem 40 gombóc lett.A mártást ehhez képest nagyon kevés, mert a lencse felszívja. Úgyhogy mindenképpen felezd a lencsét, de a fűszermennyiséget nyugodtan hagyd így.

starfi írta...

lehet akkor majd megpróbálom fekete lencséből, most az egyik drogériában láttam is, nem túl drágán (vörös lencse is van, még olcsón is más boltokhoz képest), és quinoát is találtam (nem is bírtam otthagyni). a gombócolás az nekem mindig öröm:) már amikor a végére érek:D

azért mielőtt belevágok, körbenézek, máshol mit írnak a fekete lencséről. itthon szerintem zöld lencsét, vagy puy-i lencsét nem hiszem hogy lehet, max a culianarisban bp-en... arra mostanában meg nem nagyon járok. köszönöm a tanácsaid!:)

Gabriella írta...

Küldtem neked egy virtuális ölelést. Nézz be hozzám.
Gabriella

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.