Trinitytől érkezett hozzám a szakácskönyves-körkérdés, és ki is fogott rajtam, mert nehéz lesz 5 kedvencet megnevezni.
Speciális kapcsolatban vagyok ugyanis a szakácskönyveimmel-folyamatosan olvasgatom őket. Ha fáradt vagyok, ha éhes vagyok, ha szomorú vagyok-előkapok egyet. Kizárólag jóllakott állapotban nem vonzanak. Rengeteg van belőlük, a képen látható talán a fele a gyűjteménynek, a többi Pesten maradt. És akkor még nem beszéltünk a hosszú éveken át gyűjtött Magyar Konyhákról, ezek utódairól, az itt vásárolt GoodFood-okról, francia nyelvű gasztronómiai lapokról. Szeretek az interneten böngészni, de olvasni még jobban...
Vannak olyanok köztük, amikből még soha nem főztem semmit, mégis szívesen forgatom. Ilyen például Halász Zoltán: Utazás kulináriában című könyve vagy a sokak által említett Váncsa István féle szakácskönyv. Aztán vannak alapművek, amelyeket akkor veszek elő, ha hagyományos ételeket készítek. Ilyen a Maci által is dicsért Vasi-zalai parasztételek illetve Hargitai György: A príma szakács nagykönyve-1000 remek recept (merem ajánlani a Horváth Ilona helyett, jók a receptek, minden alapétel szerepel benne).
Külön helyet foglalnak el francia nyelvű szakácskönyveim, először a "La bonne cuisine francaise"-re tettem szert és máig ezt használom a legtöbbet. Minden benne van, amit a francia konyháról tudni kell, azokat az ételeket lehet megtanulni belőle, amelyeket az átlag francia háziasszony főz: tarte tatin, pot au feu, cassoulet---. A többi francia szakácskönyvem viszont tele van ínyencségekkel, Alain Ducasse-tól vagy Pierre Hermétől inkább ötleteket lehet ellesni, mintsem kivitelezni kissé bonyolult receptjeiket.
Jöjjön akkor az 5 kedvenc:
Jöjjön akkor az 5 kedvenc:
1. Jamie Oliver: Jamie vacsorái
Sok jó receptet köszönhetek ennek a könyvnek, a spenótos-ricottás cannelloni-tól kezdve a csicseriborsó salátáig. Szeretem J.O. könyveit, az összes Magyarországon megjelent "műve" megvan, ezenkívül a videó-it is szívesen nézem. Nem volt még olyan receptje, amelyikben csalódtam volna.
Sok jó receptet köszönhetek ennek a könyvnek, a spenótos-ricottás cannelloni-tól kezdve a csicseriborsó salátáig. Szeretem J.O. könyveit, az összes Magyarországon megjelent "műve" megvan, ezenkívül a videó-it is szívesen nézem. Nem volt még olyan receptje, amelyikben csalódtam volna.
2. Yan-Kit: Klasszikus kínai szakácskönyv
Ez a legjobb kínai szakácskönyv, amivel valaha találkoztam. A kifinomult kínai konyha kedvelőinek ajánlom, egészen más lesz ebből főzve az édes-savanyú sertés vagy az erős-savanyú leves, mint amit a kínai büfékben ehetünk. A szerző egy honkongi származású hölgy, aki kínai szakácsművészetet oktat, de ezt a könyvet lelkes amatőröknek szánta. Lépésről lépésre leírja, mit, hogyan kell csinálni -minden receptet képpel illusztrál. Általában az authentikus receptet közli, de javaslatot tesz az egyszerűbb elkészítési módra is.
3. Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Több könyvem is megvan a "nélkülözhetetlen" sorozatból, de ezt szeretem legjobban. Mindig vonzott az ázsiai szakácsművészet, Brüsszelben pedig rengeteg jó thai, vietnami vagy éppen nepáli étterem van. Ha elmegyünk vacsorázni, mindig megjegyzem a recept nevé, aztán itthon felütöm ezt a könyvet- és általában meg is találom benne a receptet. Így találtam rá többek között a pho-ra is.
4. Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd
Ezzel a könyvvel még csak most ismerkedem, de a GoodFood-ból megismert receptjeit már régóta főzöm és már első (jó, ötödszöri...) olvasásra látom, hogy ez a könyv is a sokat forgatottak között lesz. Most éppen a csokoládés-gesztenyés tortával kacérkodom, van még úgyis egy gesztenyepürém otthonról.... (itt is lehet kapni, de egészen más az állaga és sokkal édesebb)Ez a legjobb kínai szakácskönyv, amivel valaha találkoztam. A kifinomult kínai konyha kedvelőinek ajánlom, egészen más lesz ebből főzve az édes-savanyú sertés vagy az erős-savanyú leves, mint amit a kínai büfékben ehetünk. A szerző egy honkongi származású hölgy, aki kínai szakácsművészetet oktat, de ezt a könyvet lelkes amatőröknek szánta. Lépésről lépésre leírja, mit, hogyan kell csinálni -minden receptet képpel illusztrál. Általában az authentikus receptet közli, de javaslatot tesz az egyszerűbb elkészítési módra is.
3. Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Több könyvem is megvan a "nélkülözhetetlen" sorozatból, de ezt szeretem legjobban. Mindig vonzott az ázsiai szakácsművészet, Brüsszelben pedig rengeteg jó thai, vietnami vagy éppen nepáli étterem van. Ha elmegyünk vacsorázni, mindig megjegyzem a recept nevé, aztán itthon felütöm ezt a könyvet- és általában meg is találom benne a receptet. Így találtam rá többek között a pho-ra is.
4. Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd
5. Cochon and fils
Ez a kedvenc francia nyelvű szakácskönyvem. Disznó illetve malachúsból készült recepteket tartalmaz, 2006-ban Franciaországban az év szakácskönyvének választották. Különösen szeretem a bevezető fényképeit, amelyeket a falusi böllérekről készített a szerző. Már ebből is lehet látni, hogy a továbbiakban mire számíthatunk: rusztikus, ám de rafinált "disznóságokra".
3 megjegyzés:
Köszi szépen a választ,nagyon sok szuper szakácskönyved van,jónéhányra felhívtad a figyelmem....Mégiscsak jó ez a játék!!
Kösz a fáradozást,üdv:
trinity
A legutolsó angolul is megvan, én már nagyon sokszor szemeztem vele a valóságban és az interneten is, hátha egyszer rááldozom azt a nem kevés pénzt, amibe kerül... Ha azt mondod, érdemes.
Érdemes! Ha szereted a disznóhúst, akkor örülni fogsz neki. Már terveztem, hogy felteszek belőle valamit a blogra, ha gondolod, várj még egy hetet:)
Megjegyzés küldése