A Pho-ról, Vietnám egyik legnépszerűbb leveséről a Bűvös szakácson olvastam először. Szeretem az olyan ételeket, amelyeknek szertartása van. Ez egy ilyen leves. Órákig kell főzni az alaplevet, aztán ráönteni arra a sok zöldségre, húsra, tésztára, amit az ember felaprít és ki-ki tetszés szerint összeválogat. Amikor először főztem, nem aratott nagy sikert, de most rájöttünk, hogy ha a sokféle ízesítővel megpakolt tányérokból nem tűzforrón próbáljuk kikanalazni a levest, akkor sokkal intenzívebbek az ízek. Nekem még egy kis korianderlevelet elbírt volna, de azt a családom többi tagja egyöntetűen elutasítja, mert poloskaíze van...
Hozzávalók
A leveshez
1kg marhacsont
50dkg marhafartő
1 vöröshagyma
1 kb. 5 cm-es friss gyömbér
1 darab fahéj
2 szegfűszeg
4szem kardamom
1 szem csillagánizs (nekem nem volt)
Betétek
Felaprított friss bazsalikomlevél (menta, koriander)
egy felaprított kicsi csilipaprika
egy felaprított lime
egy nagy sárgarépa vékony szeletekre vágva
15dkg marhahátszín nagyon vékony csíkokra vágva
1 felaprított lilahagyma
felaprított újhagyma
25dkg rizs-szélesmetélt
A vöröshagymát kettévágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk a vágott felüket, kicsit kormosnak kell lennie. (a serpenyőbe alufóliát szoktam fektetni) A megmosott csontokat és a húst 3 liter hideg vízben feltesszük a hagymával és a kicsit összezúzott gyömbérrel főni. Nagyon lassan kell felforrnia-teljesen le kell habozni. 1 óra múlva egy serpenyőben megpirítjuk a többi fűszert és a leveshez öntjük. 4 evőkanál halszósszal ízesítjük, és addig főzzük, amíg a fartő megpuhul. Utána leszűrjük, a levet lehűtjük és teljesen lezsírozzuk. A főtt húst vékonyan felszeleteljük.
A rizstésztát 8 percig főzzük lobogó sós vízben, majd leszűrjük. Tálalásnál mindenki tetszés szerint szed a betétekből. Ha nem elég sós, akkor a halszósszal "sózzuk".
A rizstésztát 8 percig főzzük lobogó sós vízben, majd leszűrjük. Tálalásnál mindenki tetszés szerint szed a betétekből. Ha nem elég sós, akkor a halszósszal "sózzuk".
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése