Translate

2011. július 18., hétfő

Bajai halászlé gyufatésztával



Ma volt a fiam születésnapja és szokás szerint halászlét rendelt. Nálunk mindig bajai halászlé készül gyufatésztával, mert a Papám egy Baja melletti kis faluban született, ahol csak ezt a változatot főzték. Egyetlen titka van: a jó minőségű fűszerpaprika. Mi mindig házi paprikát veszünk Dávodról, egészen más a színe és az íze, mint a bolti paprikáknak. A halászlé pontyból készül ( kell bele a feje és a farka), de jó bele egy harcsa fej vagy 3-4 törpeharcsa. Azért pontyból a legjobb, mert a pontyhús zsírtartalma adja a legjobb levet. Passzírozni nem kell, a tészta viszont elengedhetetlen. A receptnél arányokat írok 1 kg-ra halra számítva, természetesen ez is annál jobb, minél nagyobb mennyiségben készül

Hozzávalók:

1 kg megtiszított ponty
3-4 törpeharcsa (nem kötelező)
1 nagy fej hagyma-vékony szeletekre vágva
1 púpozott evőkanál jó minőségű őrölt pirospaprika
szárított csöves paprika vagy egy zöldpaprika
ízlés szerint só

Egy fazék aljába rétegezzük a hagymát. Rárakjuk a kettőbe vágott halfejet (a vágott felével lefelé), a farkat, az uszonyokat, a megtisztított törpeharcsákat. Ezekre helyezzük a halszeleteket. Beletesszük a csöves vagy a zöldpaprikát. Óvatosan felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Erős tűzön felforraljuk, amikor forr, beletesszük az őrölt pirospaprikát és ízlés szerint sózzuk. Ezután még fél óráig takaréklángon főzzük.

A gyufatésztához

fél kg finomliszt
4 tojás
kevés só

A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk. 3 mm vastagra kinyújtjuk és ugyanolyan széles metélt tésztát vágunk belőle. Forró, sós vízben kifőzzük, amit hideg vízzel leöblítünk. A forró halászlével tálaljuk.

3 megjegyzés:

kikocs írta...

Anyukám érsekcsanádi. Ő a sót is forráskor teszi bele, és azt szokta mondani, akkor az igazi, ha egy picit el van sózva. Akkor lesz pont jó, mire a tésztára kerül a lé.

hkatinka írta...

Már javítom is! Mi is így csináljuk, csek kihagytam a sót a receptből és amikor észrevettem, véletlenül eggyel előbbre került. Köszönöm, hogy szóltál!

Niki Gyenes-Székely írta...

Én anyukám is érsekcsanádi :) Bajai halászlé gyufatésztával nálunk alap étel :)

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.