A függőség karácsonykor kezdődött. Kaptam ugyanis egy szakácskönyvet a férjemtől. Miután leginkább levest enne levessel, mondanom se kell, hogy ez egy leveskönyv. 100 soupes gourmandes a címe : cukkinileves brie sajttal, mandulás zellerleves és hasonló finomságok sorakoznak fel a távol-keleti egytálételnek is beillő levesek mellett. Az elsőként kipróbált recept az utóbbi kategóriába tartozik, mert a nagy sikerű pho után biztosra akartam menni.
Olyannyira sikerült, hogy azóta a pho szóba sem kerül. Az első héten háromszor kellett újrafőznöm, mostanra kiegyeztünk heti egyben. Hétfőnként tornászni járunk a lányommal, az itthon maradt férfiaknak ilyenkor készítek egy nagy adagot, de az egyre növekvő mennyiség dacára nem sikerült még úgy hazaérkeznünk, hogy egy kistányérnál több maradt volna. Valószínűleg csak a tisztesség kedvéért hagynak valamit a fazék alján.
A levesben van néhány egzotikus alapanyag, amelyeknek otthon nehéz a beszerzése- Brüsszelben a Delhaize sajátmárkás termékként forgalmaz darált kaffirlime levelet, koriandert,citromfüvet -ezek majdnem olyanok, mintha frisset használnánk. Pak choi-t (ez egy kínai zöldség, szerintem a mangoldra hasonlít legjobban) az Abattoirs-on szoktam venni, több zöldségesnél is kapható.
A könyv közli a receptnek egy olyan variációját is, ahol az egzotikus hozzávalók könnyen beszerezhető alternatíváival dolgozik. Pak choi helyett kínai kelt vagy spenótot használ., a kaffirlime és a citromfenyérfű helyett pedig reszelt zöldcitromhéjat.Így is kipróbáltam, nem lehet észrevenni a különbséget. Sőt, minél többféle zöldség került bele, annál finomabb lett. Én mindig az alább megadott mennyiség dupláját főzöm ötünknek. Helyesebben hármuknak...
Hozzávalók:(4 személyre) - Egzotikus variáció
4 újhagyma megtisztítva apróra vágva
2 kis piros chilipaprika felaprítva
500 gramm darált sertéshús
2 gerezd fokhagyma felaprítva
5 cm friss gyömbérgumó megtisztítva, nagyon apróra aprítva
4 citromfenyérfű felaprítva
6 kaffirlime levél (vagy 3 kiskanál aprított kaffirlime levél)
2 evőkanál halszósz
2 evőkanál olaj
200g pak choi csíkokra vágva
1 piros kaliforniai paprika csíkokra vágva
1,7 liter húsleves
4 kávéskanál citromlé
2 evőkanál korianderzöld
A darált húst összekeverjük az újhagymával,a fokhagymával, a chilipaprikával, a a gyömbér és a citromfenyérfű felével, végül a korianderzölddel. Sózzuk.
A húslevest a kaffirlime levelekkel, a megmaradt gyömbérrel és citromfenyérfűvel, illetve a halszósszal felmelegítjük.
A húsmasszából kb. 40 kis gombócot formázunk, ezeket egy kis olajon átsütjük, és amikor egyenletesen megpirultak, a levesbe öntjük őket.
A pak choi-t és a kaliforniai paprikát kicsit átsütjük egy kanál olajon és mindenkinek a tányérjába merünk belőle. Erre öntjük a forró levest a gombócokkal. Citromlével ízesítjük.
Hozzávalók : ( 4 személyre) -Egyszerűbb variáció
1 kis fej hagyma felaprítva
2 kis chilipaprika (gyerekeknél kihagyható)
500 gramm darált sertéshús
2 gerezd aprított fokhagyma
5 cm friss gyömbér apróra vágva vagy 1 kiskanál szárított gyömbér
1 zöldcitrom reszelt héja
1,7 liter húsleves
2 evőkanál olaj
200 gramm csíkokra vágott kínai kel
1 kaliforniai paprika vagy vékony csíkokra vágott sárgarépa vagy szójacsíra stb.
4 kávéskanál citromlé
kínai tojásos metélt vagy smack tészta (opcionális)
A darált húst összekeverjük az újhagymával,a fokhagymával, a chilipaprikával, a a gyömbér és a reszelt zöldcitromhéj felével. Sózzuk, borsozzuk
A húslevest a megmaradt gyömbérrel és reszelt zöldcitromhéj felével felforraljuk.
A húsmasszából kb. 40 kis gombócot formázunk, ezeket egy kis olajon átsütjük, és amikor egyenletesen megpirultak, a levesbe öntjük őket. Ezután főzhetünk bele tésztát, ha tartalmasabb levest szeretnénk.
A kínai kelt és a többi zöldséget kicsit átsütjük egy kanál olajon és mindenkinek a tányérjába merünk belőle. Erre öntjük a forró levest a gombócokkal. Citromlével ízesítjük.
1 megjegyzés:
Remekül hangzik ez a leves ;-)
Megjegyzés küldése