Végre-végre-végre sok hét elteltével megláttuk a napot és a hőmérséklet is elérte a 20 fokot. Eddig esett függőlegesen,vízszintesen,ferdén, kaptunk jégesőt,süvített orkán. Aszály nem lesz egy darabig, az biztos, sőt akkora a belvíz a kertünkben, hogy rizst is termeszthetnék. De egy született belga számára ez nem újdonság, csak a szokásos tavaszi időjárás.
Olasz barátnőmet kérdeztem a múltkor, hogy nem hiányzik-e neki Róma, a meleg,de határozott választ kaptam: nem.Brüsszel multikulturális és ez neki sokkal érdekesebb,mint a mediterrán klíma... Háááát...
Ami a multikulturalitást illeti, igaza van. Nagyszámú bevándorló érkezett a 20-as, 30-as években Olaszországból, Spanyolországból, aztán jöttek a Maghreb országokbeliek, belga Kongóból a fekete afrikaiaik. Végül mi,kelet-európaiak. De van indiai negyed, kínai-thai bevásárlóutca, nepál étterem,szinte minden kultúra fellelhető.
És persze ennek köszönhetően van minden,ami szem-szájnak ingere. Ma marokkói napot tartottunk, merguez-t és keftát vettem a piacon, de a csirkét magam pácoltam és a köretet is én készítettem. A tabulének jó párszor nekirugaszkodtam már, de sosem lett olyan,mint amilyet a marokkói éttermekben lehet enni. Most viszont úgy tűnik,megvan az ideális recept. Mazsolával nagyon különleges, de ki is lehet hagyni.
Tabulé
Hozzávalók:
300 gramm bulgur vagy kuszkusz
4 db közepes paradicsom
fél kígyóuborka
1 fej lilahagyma
50 gramm mazsola
1 zöld citrom leve
1 nagy csokor petrezselyem
1 nagy csokor menta
3 evőkanál olívaolaj
só,bors
A mustáros vinaigrette-hez
1 evőkanál mustár
2 evőkanál borecet vagy balzsamecet
5 evőkanál olívaolaj
A bulgurt forró sós vízben 8 percig főzzük,utána teljesen kihűtjük. Ha kuszkuszt használunk,akkor 2 dl forrásban levő sós vizet öntünk a kuszkuszra és egy fedővel vagy zsírpapírral letakarjuk, amíg a vizet teljesen beszívja. A mazsolát a nedves bulgur közé szoktam keverni, ennyi nedvesség elég ahhoz,
Közben a paradicsomot és az uborkát kis kockákra vágjuk,felaprítjuk a lilahagymát. A megmosott petrezselymet és a mentát nagyon apróra vágjuk. A bulgurhoz keverjük a zöldségeket,meglocsoljuk olívaolajjal és a zöldcitrom levével .Sózzuk,borsozzuk és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a mustáros vinaigrette-t , a hozzávalókat egy habverővel jól összedolgozzuk. Tálalás előtt öntjük a zölséges bulgurra és alaposan összekeverjük.
Brochette de poulet
Hozzávalók:
500 gramm csirkemell
A páchoz:
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöld citrom leve
egy kis csokor korianderlevél
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ras el hanout
só
kis fanyársak a sütéshez
A csirkét vékony csíkokra szeleteljük. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk,a fokhagymát lereszeljük. , a zöld citrom levét kinyomjuk. A korianderlevelet felaprítjuk.Mindent összekeverünk,ami a páchoz kell és 30 percig ebben marináljuk a csirkedarabokat. Nyársra húzzuk és faszénen megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése