Translate

2012. május 5., szombat

Marokkói grill- A legjobb taboulé és brochette de poulet




Végre-végre-végre  sok hét elteltével megláttuk a napot és a hőmérséklet is elérte a 20 fokot. Eddig esett függőlegesen,vízszintesen,ferdén, kaptunk jégesőt,süvített orkán. Aszály nem lesz egy darabig, az biztos, sőt akkora a belvíz a kertünkben, hogy rizst is termeszthetnék. De egy született belga számára ez nem újdonság, csak a szokásos tavaszi időjárás.

Olasz barátnőmet kérdeztem a múltkor, hogy nem hiányzik-e neki Róma, a meleg,de határozott választ kaptam: nem.Brüsszel multikulturális és ez neki sokkal érdekesebb,mint a mediterrán klíma... Háááát...

Ami a multikulturalitást illeti, igaza van. Nagyszámú bevándorló érkezett a 20-as, 30-as években Olaszországból, Spanyolországból, aztán jöttek a Maghreb országokbeliek, belga Kongóból a fekete afrikaiaik. Végül mi,kelet-európaiak. De van indiai negyed, kínai-thai bevásárlóutca, nepál étterem,szinte minden kultúra fellelhető. 

És persze ennek köszönhetően van minden,ami szem-szájnak ingere. Ma marokkói napot tartottunk, merguez-t és keftát vettem a piacon, de a csirkét magam pácoltam és a köretet is én készítettem. A tabulének jó párszor nekirugaszkodtam már, de  sosem lett olyan,mint amilyet a marokkói éttermekben lehet enni. Most viszont úgy tűnik,megvan az ideális recept. Mazsolával nagyon különleges, de ki is lehet hagyni.  

Tabulé

Hozzávalók:

300 gramm bulgur vagy kuszkusz
4 db közepes paradicsom
fél kígyóuborka
1 fej lilahagyma
50 gramm mazsola
1 zöld citrom leve
1 nagy csokor petrezselyem
1 nagy csokor menta
3 evőkanál olívaolaj
só,bors

A mustáros vinaigrette-hez

1 evőkanál mustár
2 evőkanál borecet vagy balzsamecet
5 evőkanál olívaolaj

A bulgurt forró sós vízben 8 percig főzzük,utána teljesen kihűtjük. Ha kuszkuszt használunk,akkor 2 dl forrásban levő sós vizet öntünk a kuszkuszra és egy fedővel vagy zsírpapírral letakarjuk, amíg a vizet teljesen beszívja. A mazsolát a nedves bulgur közé szoktam keverni, ennyi nedvesség elég ahhoz,
Közben a paradicsomot és az uborkát kis kockákra vágjuk,felaprítjuk a lilahagymát. A megmosott petrezselymet és a mentát nagyon apróra vágjuk. A bulgurhoz keverjük a zöldségeket,meglocsoljuk olívaolajjal és a zöldcitrom levével .Sózzuk,borsozzuk és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a mustáros vinaigrette-t , a hozzávalókat egy habverővel jól összedolgozzuk. Tálalás előtt öntjük a zölséges bulgurra és alaposan összekeverjük.

 Brochette de poulet

Hozzávalók:

500 gramm csirkemell

A páchoz:

1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöld citrom leve
egy kis csokor korianderlevél
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ras el hanout

kis fanyársak a sütéshez

A csirkét vékony csíkokra szeleteljük. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk,a fokhagymát lereszeljük. , a zöld citrom levét kinyomjuk. A korianderlevelet felaprítjuk.Mindent összekeverünk,ami a páchoz kell és 30 percig ebben marináljuk a csirkedarabokat. Nyársra húzzuk és faszénen megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.