A chicon-t (ejtsd 'sikon') minden formájában imádják a belgák. Belgiumban és Észak-Franciaországban nevezik így, máshol endive a neve. Magyarul cikória. Sok helyen fordítják endíviának (pl. Jamie Oliver: A pucér szakács visszatér című könyvében is találkoztam vele), ami megtévesztő lehet, mert mi endívia alatt egy sötétzöld levelű salátát értünk. Amit a belgák scarole-nek hívnak...
A jó chicon egyébként halványsárga, nem szabad fényt kapnia a fejlődése során, ugyanis ha megzöldül, keserűvé válik. C-vitamin tartalma csekély, A-vitamin tartalma viszont a sárgarépáéval vetekszik. Több árkategóriában is megvásárolhatjuk, mérettől, termesztéstől függően, a legdrágábbak karcsúak és szabadföldbe vetik őket. Itt "alapzöldségnek" számít télen, a legolcsóbb fajtát annyiért vásárolhatjuk meg, mint egy kiló krumplit. Otthon is láttam élelmiszerboltokban, de majdnem 800Ft/kg-os áron kínálták. Pedig érdemes lenne foglalkozni vele, mert egy friss, téli salátazöldséghez juthatnánk hozzá.
Csőben sütve a legnépszerűbb, de eszik köretnek, krémlevesnek és salátának is. Kicsit kesernyés íze miatt először szokatlannak tűnik, de eddig még mindenkinek ízlett, akit megkínáltam vele.
Csőben sütve a legnépszerűbb, de eszik köretnek, krémlevesnek és salátának is. Kicsit kesernyés íze miatt először szokatlannak tűnik, de eddig még mindenkinek ízlett, akit megkínáltam vele.
Hozzávalók
5 db közepes cikória
1 közepes lilahagyma
3 evőkanál majonéz
1 kávéskanál mustár
só, frissen őrölt bors
tej
A cikóriák egyik végét (ahonnan a levelek indulnak) levágjuk, eldobjuk, a többi részét vékonyan felkarikázzuk. A lilahagymát szintén vékonyra szeleteljük. A többi hozzávalót összekeverjük és egy kicsi tejjel felhigítjuk. (itt tejjel csinálják, de tejszínnel vagy joghurttal is el tudom képzelni.) Belekeverjük a cikóriát és a lilahagymát. Legalább 1 órát érdemes érlelni a hűtőben. Pirított barna kenyérrel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése