Translate

2008. november 14., péntek

Szusi bizonyítványosztásra...


Brüsszelben 3 bizonyítványosztás van évente, 2 vizsgaidőszak és egy végbizonyítvány . Most jött az első és mivel egész jó lett, kérhetett valamit a fiam. A valami: csináljak szusit és hívjuk meg Andreát. Andrea a fiam legjobb barátja. Olasz édesapja ragaszkodott ehhez a névhez, amit Belgiumban is csak lányoknak adnak...Andrea igazi gourmand-a papának étterme van-mindent megkóstol, szereti a gulyást és a lángost. Éppen nálunk volt, amikor először próbálkoztam a szusival és azóta a "mit ennél?" kérdésre azonnal visszakérdez: "Szusi van?" Persze, olyan gyakran nincs, ahogy Andrea szeretné, de most volt. Úgyhogy tényleg "nemzetközivé lett a világ", egy olasz és egy magyar fiú japán szusit evett egy brüsszeli konyhában......

Hozzávalók (kb. 30-40 db "maki"-hoz)

6 lap nori (szárított algalap)
250 gramm speciális szusi-rizs
2 evőkanál rizsecet
2 evőkanál cukor

wasabi
füstölt lazac
uborka
avokádó
gyékény, aminek segítségével feltekerjük a szusit ( én egy IKEÁ-s tányéralátétet használok)


Tálaláshoz

szójaszósz
wasabi
savanyított gyömbér

A rizst váltott hideg vízben többször átöblítjük, egészen addig, amíg a víz tiszta nem lesz. Utána 20 percig áztatjuk hideg vízben. Leszűrjük, majd 330ml vízzel felforraljuk, azután takaréklángon addig főzzük, ameddig az összes vizet felszívja a rizs. (a biztonság kedvéért kóstoljuk meg, ne maradjon kemény, de ne főjön szét) A rizsecetet elkeverjük a cukorral, kevés sót adunk hozzá, majd addig melegítjük, hogy a cukor felolvadjon. A rizshez keverjük, majd az egészet kihűtjük.

A lazacot kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk-az a legjobb, ha a csík hosszúsága megegyezik a norilap hosszával. Az uborkát meghámozzuk, kimagozzuk és szintén keskeny csíkokat vágunk belőle. Az avokádót is meghámozzuk, és hasonlóan készítjük elő.

A norilapot az érdes felével lefelé fektetjük a gyékényre. A lap 2/3-ára ráhalmozzuk 1cm vastagon a rizst. Elegyengetjük. Az alsó 1/3 közepén húzunk egy barázdát (ujjunkkal a legegyszerűbb) és belesimítunk egy kevés wasabit. Erre ráfektetünk egy csík füstölt lazacot és egy csík uborkát. A gyékény segítségével szorosan feltekerjük a tekercset, a "rögzítéshez egy kis vizet használunk, benedvesítjük az érdes részt, így összetapad a két rész és nem nyílik szét.
Ezután legalább egy órát kell hideg helyen pihentetni, különben a nori nem puhul meg.

Tálalásnál a tekercseket éles késsel kb. 1,5 cm széles darabokra vágjuk. Szójaszószt összekeverünk kevés wasabival-ebbe mártogatjuk a "makikat". Savanyított gyömbért adunk mellé.

Töltelék variációk

-tojáslepény-piros kaliforniai paprika
-főtt rák-avokádó (majonéz wasabi helyett: ez a Kalifornia Roll)
-surimi (ez a rákot nem látott rákrudacska)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.