Translate

2008. december 13., szombat

A hidegre való tekintettel: saláta

Ez egy nagyon egyszerű recept, talán inkább ötletnek nevezném. A klasszikus salátától sajnos, 1 óra múlva újra éhesen jelenik meg a család fele és vészesen fogyni kezdenek az édességek a spájzból. Ezért kezdtem dúsítani a salátákat pirított kenyérkockával, amit legszívesebben ciabatta kenyérből készítek.

Itt nagyon sokféle elősütött kenyérféle kapható, amit 200 fokon még további 10 percre kell a sütőbe tenni, így bármikor lehet friss kenyerünk. Én most ilyenből dolgoztam, de szikkadt kenyérből ugyanilyen jó lehet. Van egy csíráztató tálam, amiben általában lucernát (itt alfalfának hívják) vagy zsázsát csíráztatok, télen ezt is gyakran szórunk a salátára. Néha öntet nélkül készítem, olyankor simán olívaolajat és balzsamecetet teszek az asztalra és mindenki maga ízesíti a sajátját.

Hozzávalók

A kenyérkockához

egy ciabbata kenyér vagy 3 ciabbatazsemle
1 marék baconszalonna (apróra vágva)
1 gerezd apróra vágott fokhagyma (tetszés szerint, el is maradhat)
kevés olívaolaj

1 fej jégsaláta
2 szem paradicsom
1 kígyóuborka
1 kis fej lilahagyma
lucernacsíra

"Választható"

személyenként egy lágy tojás
sajtkockák

Öntet

3 evőkanál borecet vagy balzsamecet
1 kiskanál dijoni mustár
6-8 evőkanál olívaolaj
csipetnyi só

A kenyeret vagy zsemléket kis kockákra vágom (kb.1cm-szer 1cm-es), olívaolajjal kikent tepsibe teszem, összekeverem a szalonnával és a fokhagymával. Kicsi olívaolaj mehet a tetejére is. 200 fokos sütőbe teszem és addig sütöm, amíg aranybarna nem lesz. Vigyázat, gyorsan megég!

Közben felszeletelem a zöldségeket, a jégsalátát kis darabokra tépkedem, a paradicsomot, uborkát, hagymát szeletelem. A tojást lágyra főzöm (forrástól számítva 3 perc).

Az öntethez először a borecetet keverem ki a mustárral, sózom, majd kanalanként adom hozzá az olajat.

Tálalásnál mindent az asztalra készítek, és ki-ki ízlése szerint állítja össze az adagját.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.