Szenteste nem főzök. Hideget eszünk, mert nem szeretem, ha a karácsonyfa illatához bármi más társul. Előre elkészítek mindent, csak be kell hozni a tálakat. Így én is végig láthatom, hogyan örülnek a gyerekek az ajándékoknak.
Hal helyett osztrigát eszünk, citrommal, salottahagymával-ez itt hagyományos ételnek számít, bárki számára elérhető. Kísérőként egy 2007-es évjáratú Chablis Premier Cru Montmains fehérbort ittunk (Domaine Brocard).
A foie gras-hoz, azaz a libamájpástétomhoz többféle kenyeret-briós jellegűt, fügéset-vettünk. Hagymalekvár, portói zselé és aszú bor (az idén egy kiváló 2005-ös Sike Turán, egyenesen a Szépasszony völgyéből) járt hozzá.
Többféle sajt és sonka is volt az asztalon, illetve kaszinótojás franciasalátával, ami elmaradhatatlan a karácsonyi asztalról.
Többféle sajt és sonka is volt az asztalon, illetve kaszinótojás franciasalátával, ami elmaradhatatlan a karácsonyi asztalról.
Megsütöttem a karácsonyi fatörzset, azaz a bûche de Noël-t, a Vasi-zalai szakácskönyvből a vasi krémtekercs receptje alapján. Nagyon finom lett, de a krémmel megint baj volt-kémia szakos lévén- sosem értettem, hogy keveredhet a vaj egy vizes kakaóval. Szét is esett. Erre van a cukrászatban a stabilizátor, gondolom..... De ha valaki tudja, hogy mi a titka a sima krémnek, kérem írja meg...
Vasi krémtekercs
Hozzávalók
A piskótához
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál liszt
reszelt narancshéj
A krémhez
2 dl tej
3 dkg kakaópor
10 dkg porcukor
30 dkg vaj
10 dkg porcukor
A grillázshoz
10dkg mandula
10 dkg kristálycukor
30 dkg kimagozott, lecsepegtetett meggy vagy meggybefőtt
A piskótához a tojások sárgáját kikeverjük a kristálycukorral és a reszelt narancshéjjal. Kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt gáztepsiben megsütjük a piskótát és még melegen a papír segítségével felcsavarjuk.
A krémhez a kakaóport és a cukrot feloldjuk a tejben, majd vízfürdő felett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Teljesen kihűtjük.
Közben a mandulát durvára vágjuk és a cukorral összekeverve mandulás karamellt készítünk belőle egy teflonserpenyőben. A folyós karamellt egy megvajazott tálcára vagy tepsi hátára borítjuk és megvárjuk, amíg megszilárdul. Ha kihűlt leválasztjuk a tepsiről-könnyen lejön- és apró darabokra törjük.
A puha vajat kikeverjük a 10 dkg porcukorral, kanalanként hozzáadjuk a kakaós krémet. 1/3-át eltesszük a díszítéshez, a többibe belekeverjük a mandulagrillázst és az apróra vágott meggyet.
Megkenjük a piskótát és feltekerjük. A tetejét bekenjük a megmaradt krémmel és csokoládéfigurákkal feldíszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése