Translate

2008. november 26., szerda

Bableves kis csavarral


A Mamám imád kertészkedni. Tavasztól őszig leköltöznek a Papámmal egy dunántúli kis faluba, ahol aztán vetnek, kapálnak, gyomlálnak, szüretelnek. Én meg szállítom a furcsábbnál furcsább magokat-fekete hüvelyű borsót, articsókát, kínai futóbabot, aztán várjuk, lesz-e belőle valami. Finoman szólva nem mindig burjánzanak.

De a "magyar" bab mindig bejön. Hosszú, sátorszerűen összeborított karókra futtatja fel a Mamám, majd 2,5 méter magasra. Eleinte érdeklődve nézték a helybéliek, mondván helikoptert kell majd hívni a betakarításhoz, de ma már ők is a mi "szabadalmunk" szerint ültetik a babot.

Talán egy évre emlékszem, amikor alig termett babunk, de ez nem az időjárás következménye volt... Régen a budaörsi repülőtér közelében béreltünk egy kis telket. Repülőnap volt és a végén meglepetésként ejtőernyősök érkeztek volna a reptér épülete elé. Navigációs hiba folytán azonban a mi földünkre dobták le őket és egyenest a babkarók felé tartottak. Önmagában sokkoló élmény, ha az ember fejére csak úgy hullanak az ejtőernyősök, és a gondolat, hogy rögtön karóba is húzzuk őket, csak fokozta a hatást. Megúszták. A bab viszont leszakadt. Kevés bablevest ettünk abban az évben....

Az idén rekordmennyiség termett, úgyhogy nekem is jutott bőven. Így, amikor végre hozzájutottam egy szép füstölt csülökhöz, azonnal nekiláttam bablevest főzni a családi recept alapján. A kis csavar: a mi receptünk nem tartalmaz hagymát és fokhagymát a rántásban, ezeket a végén teszi hozzá nyersen, aki szereti...

Hozzávalók

egy kisebb füstölt csülök
0,5 kg szárazbab (lehetőleg tarkabab)
2 közepes sárgarépa
1 fehérrépa
4 evőkanál liszt
1 csapott evőkanál pirospaprika
3 evőkanál olaj vagy egy diónyi zsír
fél csokor petrezselyem

darált pritaminpaprika vagy Piros Arany

A csipetkéhez

20 dkg liszt
2 tojás
csipetnyi só

A tálaláshoz

apróra vágott fokhagyma
apróra vágott lilahagyma
tejföl

A füstölt csülköt és a babot előző este hideg vízbe áztatom. Másnap a csülköt felteszem főni és takaréklángon, lefedve kb. egy órát főzöm. 5 literes fazékban készítem, annyi vízben, hogy bőven ellepje. (Közben elkezdem a csipetke-készítést, mert ott is van "várakozási idő".)

Utána beleteszem a babot és 30 percig együtt főzöm őket, majd hozzáadom a hasábokra vágott sárga- és fehérrépát (néha egy darabka zellert is). Sóval és darált paprikával ízesítem.

Amint a répák is megfőttek, a csülköt kiemelem a levesből (kicsontozom, darabokra vágom). Az olajon (vagy zsíron, én most mangalicazsírt használtam) a lisztet világosbarnára pirítom, a tűzről lehúzom, beleszórom a pirospaprikát. Amikor kihűlt, felöntöm 2 dl hideg vízzel, simára keverem és a forró levesbe öntöm. (most szűrőn át borítottam, de rendszerint anélkül csinálom, és úgy is megy...) 2-3 percig forralom, utána belefőzöm a csipetkét. A csipetke vastagságától függően 5-10 perc alatt puhul meg. Friss, apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét.

Tálalásnál apróra vágott fokhagymát vagy lilahagymát teszünk a tányérokba, esetleg tejfölt.

A csipetkéhez összegyúrom a lisztet a tojásokkal és csipetnyi sóval. Kinyújtom a tésztát-ne legyen túl vékony-és lisztes kézzel kicsi darabkákat "csipegetünk" belőle. Legalább 1 órát kell szikkadnia. (Én most gépi "módszert" alkalmaztam, robotgéppel összedolgoztam a tésztát-apró morzsák keletkeznek, amit sokkal könnyebb összegyúrni. Kicsi víz kellett hozzá. Utána gombócokra osztottam és tésztanyújtó géppel csíkokat csináltam belőle. Ezeket "csipegettem". Jók ezek a szerkezetek, főleg ha valakinek gyenge a csuklója...)

3 megjegyzés:

winemaker írta...

Jó a kép nagyon (a leves meg biztosan finom), milyen géppel dolgoztok?

czukor írta...

nekem is tetszik a kép, kész felüdülés egy kis (ötletes)magyar konyhát olvasni. itt Norvégiában ezek a vikingek imádják a magyar konyhát, de nekünk is az alapanyagokkal van gondunk...gratulálok a bloghoz, várjuk a folytatást

csicseriborsó írta...

Kedves Winemaker, köszönöm az észrevételt, egy egyszerű kis géppel dolgozunk, Sony DSC W-80. kompakt kis masina, a képeken ha van rá idő, többen is dolgoznak:-)

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.