Translate

2008. november 30., vasárnap

Össznépi raclette


Mit csinál egy belga iskola, ha a szülők közül néhányan nem tudják finanszírozni a gyerekek téli táborát?

Raclette-et. Mármint küld a szülőknek egy levelet, hogy töltsenek együtt egy kellemes estét, lesz raclette, bor, sör, üdítő, - desszert is, ha hoznak-, tombola, amin a 2 személyes vacsorától kezdve a 38-as plüsspapucsig (ez lett a mienk...) mindenféle, a szülők által felajánlott nyeremény várja a vendégeket.

És a szülők jöttek, gyerekestől, nagyszülőstől, desszertestől-tarte-ok, tiramisuk, gyümölcssaláták érkeztek. A bejáratnál mindenki tetszőleges számú, egységáras bónt vehetett, így bent az étel-ital vásárlásnál már nem kellett pénzzel dolgoznia a kiszolgálóknak, vagyis a tanári karnak. 2 bón volt a forró sajttal leborított főtt krumpli-mellette ecetes gyöngyhagyma és mini uborka (ez a magyar ízlésnek megfelelő édeskés ecetes uborkához képest nagyon savanyú). Eddig még csak asztali raclettesütővel találkoztam, itt láttam először ezt a speciális sütőt, ami alá felfüggesztenek egy fél raclettesajtot.

A grill megolvasztotta a sajt felső rétegét, amit egy falapáttal lehúztak és ráborították egy szem főtt krumplira.

Ugyancsak 2 bón-ért a vehettünk a raclette-hez húsos tálat, ezen sonkát, szalámit szogláltak fel.
A szülők jól ismerik egymást, összetolták az asztalokat, ettek, beszélgettek. És igen, borozgattak, sőt a tanárok is megittak egy-egy pohárral, ebben itt senki nem talál kivetnivalót. (Az is igaz, hogy a mértéket sem vétik el...) A raclette-hez illik a fehér bor is: Petit Chablis-t vásárolhattunk, amelyet külön az iskolának palackozott egy francia szőlősgazda.

Tavaly tésztapartit tartottak-óriási adag spagetti-4 féle mártás, hússal-hús nélkül, előtte barbecue-t. Nem kötelező, az jön, akinek tényleg van kedve hozzá. Sokan jönnek...

Az iskolai raclette-n felbuzdulva-miután kedves vendéget vártunk-tegnap mi is raclette-eztünk.


Egy Moulinex Cheesy típusú sütőnk van, alul 6 raclette-lapátban süthetjük a sajtot, felül pedig grillezhetünk. Az igazi raclette tulajdonképpen nem más, mint az olvasztott sajttal leöntött főtt krumpli, amihez "hidegen" eszik a sonkát, szalámit, de szerintem sokkal érdekesebb ha a raclette-lapátba a fenti grillen megsütött hozzávalók is kerülnek. A burgonyát nem főztem, hanem sóágyon sütöttem. Nagyszemű sót terítettem egy nagy tepsibe, rátettem a megmosott krumplit héjastól és addig sütöttem 200 fokon a sütőben, amíg puha nem lett. Ez egy vékonyhéjú fajta, úgyhogy nem hámoztuk meg. A sütéshez pedig a következő hozzávalókat készítettem elő:

személyenként 4-5 raclette sajt (az a lényeg, hogy olvadós sajt legyen)
baconszalonna vagy sonka
hagyma vékony szeletekre vágva
paradicsom

Hozzá mini ecetesuborkát és gyönygyhagymát ettünk és egy üveg idei Beaujolais-village-t ittunk (Château La Palud)



5 megjegyzés:

czukor írta...

Jó ötlet, tetszik a történet is. Norvégiában kicsit mások a tanár-szülő-gyerek kapcsolatok, sajnos egy ilyen eseménye nehezen lenne kivitelezhető...viszont a raclette gyakran előkerül, valódi ünnep számba megy hozzá egy jó üveg bor...ami itt nagyon drága. fondue-zni nem szoktatok?

csicseriborsó írta...

Kedves Czukor! köszönöm az érdeklődést, a fondue-t is szeretjük, nemcsak a sajtos, hanem a húsos és a csokis változatát is!!!

Unknown írta...

Kedves Csicseriborsó!

a raclette-hez milyen sajtot érdemes használni? bármilyen sajt jó? köszönöm ha válaszolsz.

Rita írta...

A nővéremék pont most kérdezték, hogy mit szeretnénk Karácsonyra, azt hiszem ezek után remek ötlet, ha egy raclett sütőt kérünk!! köszi az ötletet!!

csicseriborsó írta...

Elnézését a késedelemért: a raclette-hez lehet külön raclette sajtot kapni, ez lehet ízesített (mustáros, borsos, fehérboros stb.)vagy sima. általában a zsírosabb sajtok is jók. ha még érdekelnek a sajtok: http://www.fromagesdici.com

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.