Translate

2008. november 19., szerda

IKEA húsgombóc azaaz köttbullar med sås


Szeretek az Ikeában nézelődni, főleg így karácsony előtt. Tegnap elmentem egy pár apróságért és az étterem mellett elhaladva eszembe jutott, hogy ebédre húsgombócot kellene enni. Áfonyalekvárral és szósszal, ahogy ott adják. Miután nem szeretem a porból készült mártásokat, gyorsan elolvastam, mi is van ebben a bizonyos "sås"-ban. Semmi. Azaz, semmi értékelhető. Rengeteg vegyület, E-k tömkelege (tudom, azok is vegyületek..). Úgyhogy itthon az internethez fordultam és egy svéd blogon találtam egy receptet, egyenesen a "nagymamától". Nagyon finom lett és gyorsan elkészült.

Hozzávalók

500g darált hús (nekem borjú-sertés volt, de marha-sertés vagy marhahús is jó lehet)
1dl zsemlemorzsa
1,5 dl tej
1 kis fej hagyma
1,5 teáskanál só
1 tojás
őrölt bors
őrölt szegfűbors (nekem nem volt itthon)
2 evőkanál olaj
vaj vagy margarin, esetleg olaj a gombócok kisütéséhez

A hagymát apróra vágjuk és a 2 kanál olajon megpároljuk. A zsemlemorzsához hozzáöntjük a tejet és egy villával alaposan összedolgozzuk. Ezután a húshoz adjuk a beáztatott morzsát, a hagymát, a tojást, fűszerezzük sóval és a kétféle borssal. Kicsi gombócokat gyúrunk és egy serpenyőben, vajban kisütjük. Vigyázni kell, mert a morzsa miatt nagyon hamar megégnek, mérsékeljük a lángot és rázogassuk a serpenyőt. Szósszal és áfonyalekvárral tálaljuk, a gyerekeknek itt sűrű almaszószt adnak mellé és krumplipürét.

Sås, azaz barnaszósz

Hozzávalók

3dl víz
1dl tej (én tej helyett is tejszínt használtam)
egy húsleveskocka
2 evőkanál keményítő
1 teáskanál szójaszósz
2-3 evőkanál tejszín

A vízben felforraljuk, feloldjuk benne a húsleveskockát. A keményítőt feloldjuk a tejszínben, kimerünk egy kis forró levest és azt is hozzákeverjük (így nem lesz csomós), majd az egészet szűrőn keresztül a levesbe öntjük. Felforraljuk és azonnal elzárjuk a lángot. A szójaszósszal ízesítjük. Lehet, hogy só is kell hozzá, de szerintem a leveskocka és a szójaszósz önmagában is elég sós.

5 megjegyzés:

Latsia írta...

Hááát ez a szósz azért nem lett az a bizonyos barnaszósz, ami a Köttbullarhoz jár.
De azért biztosan finom.;O)

csicseriborsó írta...

Kedves Latsia!

A receptet egy svéd blogban találtam, nem kételkedtem benne, hogy autentikus. A pornál biztos jobb lett... Ha ismersz jobbat, nagyon szívesen fogadom a receptet.

Latsia írta...

Nem tudom, hogy jobb-e, mint a Tiéd, / mert azt nem kóstoltam, ettől függetlenül azt írtam az előbb, hogy "biztos finom"/....de azt tudom, hogy ez nagyon jó, mert csináltuk már többen, és látványra-ízre közelebb áll az eredetihez.

Barnaszósz / Latsia -svéd recept

Vágj apróra 3-4 fej hagymát és vajon párold meg.
Öntsd fel 2,5 dl vízzel és 1-1,5 dl szójatejjel.
Adj hozzá húsleves kockát, sót, fehér és fekete borsot, majd lassú tűzön lisztet és 4-5 percig rotyogtasd, így elmegy a liszt íze.

csicseriborsó írta...

Köszönöm szépen,ki fogom próbálni. Az enyém íze az ikeás szószra hasonlított,állag is megfelelt, de a Tied ízletesebbnek tűnik.

Latsia írta...

Akor én meg kipróbálom a Tiédet, köszi!;O)

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.