Translate

2008. december 22., hétfő

MMM Biscotti-azaz mandulával, mogyoróval, mazsolával


Tegnap beindult a nagy karácsonyi sütés, kicsit későn, de most már biztos, hogy nem maradunk éhen...

Megsütöttem Maci elisenlebkuchen-ét (még csak 1 napos, de már most nagyon finom), Chili és Vanília keserűcsokis korongját ( sokszor megcsináltam, a legjobb cookie, amit ismerek) és egy kg mézeskalácsot (ez egy külön történet...).

Tavaly nagy sikere volt a biscottinak, csak nem találtam a receptet. Így a novemberi GoodFood-ból néztem ki egy karácsonyi, gyümölcsös variációt. De nem kaptam aszalt meggyet és pisztáciából is csak sós volt, úgyhogy a tészta maradt az eredeti receptből, a "belevalók" változtak. A mandulát és a mogyorót meg kellett volna hámozni, de most nem volt türelmem-egyébként semmit sem rontott a kekszek külsején.

Ez egy nagyon jó tészta, csokoládétól kezdve az aszalt gyümölcsökig sokféle betéttel meg lehet sütni. Az a lényeg, hogy a tésztához adott egyéb adalékok össztömege ne legyen több 270 g-nál és valamilyen mag (mogyoró, dió, mandula, pisztácia) kerüljön bele.

Hozzávalók

350 g finomliszt
2 teáskanál sütőpor
250g kristálycukor (én 200 gramm fruktózzal dolgoztam)
3 tojás
1 narancs reszelt héja
85g aranymazsola
85g barna mazsola (nem tudom, mi a hivatalos neve)
50 g mandula egészben
50 g mogyoró egészben

180 fokra előmelegítjük a sütőt (légkeveréses 160 fok, gáz: 4-es fokozat) Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kristálycukorral. Belereszeljük a narancs héját, végül hozzáadjuk a tojásokat és sima tésztává gyúrjuk az egészet. Hozzáadjuk-részletekben-a mandulát, a mogyorót és a kétféle mazsolát és alaposan összedolgozzuk.

4 részre osztjuk a tésztát és egyenként kb. 30 cm-es rudakat gyúrunk belőle. A tepsibe fektetjük őket, egymástól minél távolabb. Egy kicsit "meglapogatjuk" a tetejüket, majd 25-30 percig sütjük.

A sütő hőmérsékletét 140 fokra (légkeveréses 120 fok, gáz 1-es fokozat) Egy nagyon éles - lehetőleg kenyérvágó -késsel ferdén felszeleteljük a rudakat 1cm széles szeletekre. A szeletkéket tepsire fektetjük és 15 percig egyik, majd újabb 15 percig a másik oldalukat sütjük meg a sütőben.

2 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

szia!
A fiam dettó...:)
nálunk is dínós-sereg (is) készül, sőt egész év során...A Tyrannosaurus a legkeresettebb. Már egész jól kiművelődtem a nevekben, egy a gond, repülős dínó nincs köztük!!!!

Renata Kalman írta...

A másik poszthoz szántam....:)

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.